Dorada bellavista

Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Dorada bellavista
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 filetów z dorady

300 g cukinii

300 g marchwi

2 cebule dymki

szalotka

pęczek bazylii

pęczek pietruszki

kieliszek białego

wytrawnego wina

6 łyżek oliwy Extra Vergine

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Obieramy szalotkę, myjemy, osuszamy i siekamy. Usuwamy końcówki cukinii i marchwi, obieramy i myjemy; połowę cukinii i marchwi kroimy w słupki, a pozostałe w talarki. Obieramy cebule dymki z zewnętrznych twardych liści i zielonej części, myjemy i kroimy w słupki. W osolonej, wrzącej wodzie zanurzamy na minutę talarki marchwi i cukinii; odcedzamy i odstawiamy na później. Gotujemy na parze osobno cukinie, marchew i cebulę i odcedzamy. Na patelni z 2 łyżkami oliwy smażymy do zeszklenia szalotkę; dodajemy słupki marchwi, cukinii, cebuli i smażymy 2 minuty; doprawiamy solą i pieprzem. Układamy filety z dorady pomiędzy dwiema warstwami papieru do pieczenia (lekko posmarowanego wodą), filety lekko ubijamy i wyrównujemy krawędzie nożem. Skrawki ryby mielimy, wkładamy do miski, dodajemy przygotowane wcześniej słupki marchwi, cukinii i cebuli, dodajemy niedużą ilość posiekanej pietruszki i bazylii, i szczyptę soli i pieprzu. Układamy filet z dorady na desce do krojenia, nakładamy 1/4 masy i przykrywamy filetem. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy niedużą ilością posiekanej pietruszki i bazylii. W taki sposób przygotowujemy kolejne filety, do wyczerpania się składników. Wkładamy filety do posmarowanej oliwą foremki; na każdej porcji układamy naprzemiennie talarki cukinii i marchwi (powinny lekko nachodzić na siebie jak łuski) i smarujemy niedużą ilością oliwy. Wlewamy wino i przykrywamy foremkę folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° Celsjusza i pieczemy filety z dorady 7-8 minut. Przygotowujemy sos: pomidory zanurzamy we wrzącej wodzie; odcedzamy, usuwamy skórę i nasiona, kroimy w kostkę. Wkładamy do miski, dodajemy pokrojone na kawałki czarne oliwki, posiekany szczypiorek, oliwę, ocet, szczyptę soli i pieprzu i dokładnie mieszamy składniki. Podajemy filety z dorady z sosem z pomidorów i oliwek.

powrót

Podobne przepisy

Rybne pakieciki z ziołami
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska
Zapiekany łosoś z brokułami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.