Delia  Smith

Domowy sos tatarski


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Domowy sos tatarski
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

duże jajko

ząbek czosnku

pół łyżeczki musztardy w proszku

200 ml oliwy z oliwek

pół łyżeczki soli

sok z cytryny

łyżka pokrojonych kaparów

4 posiekane korniszony

garść zielonej pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Do pojemnika malaksera wbijamy duże jajko, dodajemy ząbek czosnku, pół łyżeczki musztardy w proszku oraz pół łyżeczki soli – i wszystko razem miksujemy. Do jajka wlewamy 200 mililitrów oliwy z oliwek. Można też wykorzystać olej arachidowy lub z pestek winogron. Olej wlewamy bardzo powoli. Majonez doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy sok z cytryny, łyżkę pokrojonych kaparów oraz cztery drobno posiekane korniszony i garść zielonej pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

Salsa barbecue
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Liptauer
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Krem z marchewki z czarnuszką
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Sos winegret Laury
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zapiekany makaron
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 40)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Meksykańska salsa pomidorowa
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.