Lucinda Scala  Quinn

Domowy sos pomidorowy


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Domowy sos pomidorowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1½ łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

2 ząbki czosnku

drobno posiekane

⅛ łyżeczki suszonych płatków chili

2 puszki pomidorów pelati o wadze 400 g każda

zmiksowanych

½ łyżeczki gruboziarnistej soli

1 gałązka świeżej bazylii

opcjonalnie

1 łyżka masła

opcjonalnie

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać garnek na średnim ogniu. Wlać oliwę, a kiedy się rozgrzeje, dodać płatki chili i czosnek. Smażyć, cały czas mieszając, około pół minuty, aż czosnek zacznie pachnieć. Zwiększyć ogień, dodać pomidory i sól, wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pół godziny bez przykrycia. (Jeżeli chcemy użyć sosu do lasagne, powinien się gotować godzinę, aby był gęściejszy.) Na pięć minut przed końcem gotowania dodać bazylię. Przed podaniem usunąć bazylię, dodać masło i wymieszać.

powrót

Podobne przepisy

Sosy majonezowe do frytek
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Pasta z kaczki
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Błyskawiczny krem z bananów i borówek
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Smalec wegański
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Majonez
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Salsa z czarnej fasoli
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.