Lucinda Scala  Quinn

Domowy sos pomidorowy


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Domowy sos pomidorowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1½ łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

2 ząbki czosnku

drobno posiekane

⅛ łyżeczki suszonych płatków chili

2 puszki pomidorów pelati o wadze 400 g każda

zmiksowanych

½ łyżeczki gruboziarnistej soli

1 gałązka świeżej bazylii

opcjonalnie

1 łyżka masła

opcjonalnie

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać garnek na średnim ogniu. Wlać oliwę, a kiedy się rozgrzeje, dodać płatki chili i czosnek. Smażyć, cały czas mieszając, około pół minuty, aż czosnek zacznie pachnieć. Zwiększyć ogień, dodać pomidory i sól, wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pół godziny bez przykrycia. (Jeżeli chcemy użyć sosu do lasagne, powinien się gotować godzinę, aby był gęściejszy.) Na pięć minut przed końcem gotowania dodać bazylię. Przed podaniem usunąć bazylię, dodać masło i wymieszać.

powrót

Podobne przepisy

Domowy ketchup
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Smalec wegański
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
(odc.03) pasta z oliwek i kaparów
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pasty
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania na karnawał i imprezę
Hummus ze świeżym tymiankiem
Jola Słoma
Przepis z programu Wiosenne ATELIER SMAKU (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.