Marieta  Marecka

Domowy makaron tagliatelle


Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski

Domowy makaron tagliatelle
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

125 g mąki pszennej

125 g mąki krupczatki

2 jaja

1 łyżka oliwy z oliwek

1/4 szklanki gorącej wody

łyżeczka soli

mąka do podsypywania blatu

Przygotowanie:

Do miski wsypać przesiane obie mąki, doprawić solą i zrobić na środku dołek. W osobnym naczyniu roztrzepać jaja, dodać oliwę wlać do dołka w mące, dolać 3-4 łyżki gorącej wody. Mikserem z końcówką w kształcie haka zarobić ciasto (lub ręcznie). Jak nie będzie się łączyć w gładkie ciasto, dolewać po troszku gorącej wody, jeśli będzie za rzadkie podsypać mąką. Jak będzie ładne, lekko błyszczące wyłożyć na stolnicę i wyrabić jeszcze chwilkę. Ciasto podzielić na 3 - 4 części, 2 z nich przykryć czystą ściereczką, żeby nie obeschło. Pozostałą część bardzo cienko rozwałkowujemy, na prawie przezroczysty arkusz. Podsypujemy mąką, ale bez przesady. Arkusz należy pokroić, w moim przypadku na paski szerokości ok. 1 centymetra, można sobie sprawę ułatwić i lekko zrolować ciasto i kroić jak roladkę. Każdy z pasków rozwiesić np. na oparciu krzesła, lub na blacie na czystej ściereczce. Pozostawić tak na min. 30-40 minut (tak samo postępujemy z resztą ciasta). Po tym czasie możemy gotować w osolonym wrzątku. Po ugotowaniu odsączony makaron łączymy z pesto lub ulubionym sosem.

powrót

Podobne przepisy

Pikantny makaron gryczany z shiitake i wędzonym tofu
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 64)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Zapiekany makaron
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 40)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Amatriciana
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 62)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

ankaszym

postów: 80

04.07.2016 10:21

CYTUJ

najlepsza krupczatka z Polskich Mlynów :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.