Delia  Smith

Domowy majonez


Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Domowy majonez
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 duże żółtka

1 czubata łyżeczka musztardy w proszku

1 ząbek czosnku

zmiażdżony w prasce

1 łyżeczka soli

świeżo mielony pieprz

300 ml oleju arachidowego

2 - 3 łyżeczki białego octu winnego

 

 

Przygotowanie:


W wąskim, wysokim naczyniu mieszamy mikserem żółtka z musztardą, czosnkiem, solą i pieprzem. Ciągle ubijając – bardzo powoli wlewamy olej. Gdy masa zgęstnieje i się zbryli – dodajemy łyżeczkę octu i dalej ubijamy, aż mieszanka znów będzie jasna i gładka. Gotowy majonez powinien być sztywny i gęsty – możemy go troszkę rozrzedzić, mieszając z dwoma łyżkami wrzątku.

powrót

Podobne przepisy

Sosy majonezowe do frytek
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Orientalny dip
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia tajska, Kuchnia chińska
Zapiekany makaron
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 40)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kanapki Trześniewskiego
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.