Delia  Smith

Domowy majonez


Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Domowy majonez
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 duże żółtka

1 czubata łyżeczka musztardy w proszku

1 ząbek czosnku

zmiażdżony w prasce

1 łyżeczka soli

świeżo mielony pieprz

300 ml oleju arachidowego

2 - 3 łyżeczki białego octu winnego

 

 

Przygotowanie:


W wąskim, wysokim naczyniu mieszamy mikserem żółtka z musztardą, czosnkiem, solą i pieprzem. Ciągle ubijając – bardzo powoli wlewamy olej. Gdy masa zgęstnieje i się zbryli – dodajemy łyżeczkę octu i dalej ubijamy, aż mieszanka znów będzie jasna i gładka. Gotowy majonez powinien być sztywny i gęsty – możemy go troszkę rozrzedzić, mieszając z dwoma łyżkami wrzątku.

powrót

Podobne przepisy

Tzatziki
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Zapiekany makaron
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 40)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Dip z białej fasoli i pistacji
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Dip guacamole
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Tzatziki z migdałami
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.