Delia  Smith

Domowy majonez


Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Domowy majonez
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 duże żółtka

1 czubata łyżeczka musztardy w proszku

1 ząbek czosnku

zmiażdżony w prasce

1 łyżeczka soli

świeżo mielony pieprz

300 ml oleju arachidowego

2 - 3 łyżeczki białego octu winnego

 

 

Przygotowanie:


W wąskim, wysokim naczyniu mieszamy mikserem żółtka z musztardą, czosnkiem, solą i pieprzem. Ciągle ubijając – bardzo powoli wlewamy olej. Gdy masa zgęstnieje i się zbryli – dodajemy łyżeczkę octu i dalej ubijamy, aż mieszanka znów będzie jasna i gładka. Gotowy majonez powinien być sztywny i gęsty – możemy go troszkę rozrzedzić, mieszając z dwoma łyżkami wrzątku.

powrót

Podobne przepisy

Salsa mexicana
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Łososiowy dip z łamanym chlebem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 45)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Bagna cauda - gorący sos z czosnkiem i anchois
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Curry rybne z Kerali
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Pesto kolendrowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.