Iwona  Zasuwa

Domowy ketchup


Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

odsłon: 6298

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3 kg pomidorów, najlepiej mięsistych, z małą ilością wody

2 marchewki

½ selera

1 pietruszka

5 średnich cebul

kilka sztuk suszonych daktyli lub ½ szklanki ksylitolu

1 jabłko

przyprawy:

3 ząbki czosnku

kilka gałązek świeżego lubczyku

½ łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka ziela angielskiego

1 łyżeczka ziarnistego pieprzu

5 liści laurowych

½ szklanki soku z cytryny

2 łyżeczki soli

1-2 goździki

Przygotowanie:

Pomidory pokrój w grubą kostkę i wrzuć do garnka z dużymi kawałkami marchwi, selera, cebuli, pietruszki, i jabłka. Dodaj lubczyk w całości i zioła oraz suszone daktyle lub ksylitol, jeśli lubisz słodszy ketchup. Nie dodawaj cytryny i czosnku, dodasz je na końcu całej pracy. Gotuj całość minimum 3 dni, niezbyt długo każdego dnia. Pierwszego dnia do rozgotowania pomidorów (ok. 2-3 godziny) a w każdy kolejny dzień tyle, by zredukowała się ilość płynu (nasz ketchup będzie naturalnie gęsty).
Jeśli po dwóch dniach uznasz, że płyn zredukował się wystarczająco a warzywa korzenne są odpowiednio miękkie, możesz całość przetrzeć przez sito, wyjmując najpierw lubczyk i liście laurowe lub zmiksować na gładko. Następnie gotową masę dopraw czosnkiem, cytryną, solą oraz ksylitolem do smaku.

powrót

Podobne przepisy

Łososiowy dip z łamanym chlebem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 45)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Tzatziki
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Salsa
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Chutney z daktyli i tamaryndowca
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Salsa z mango
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Bagna cauda - gorący sos z czosnkiem i anchois
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.