Domowe tortille

Przepis z programu Wolny dzień Chucka (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Domowe tortille
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

2 szklanki drobnej mąki kukurydzianek (Masa Harina) (500 ml)

1½ szklanki wody (375 ml)

1 łyżeczka soli (5 ml)



Przygotowanie:

Mieszamy wszystkie składniki. Zagniatamy ciasto. Odrywamy kawałki wielkości piłki golfowej. Rozpłaszczamy rękoma na krążki. Układamy krążki pojedynczo pomiędzy dwiema warstwami folii plastikowej. Uderzając dnem ciężkiej patelni rozbijamy na placki. Podpiekamy na suchej, mocno rozgrzanej patelni żeliwnej po 30 sekund z każdej strony. Odkładamy w ciepłe miejsce. Uwaga: zamiast rozbijać patelnią, możemy użyć praski do tortilli.

powrót

Podobne przepisy

Chałka waniliowa z kruszonką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chleb na sodzie
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Precelki ziołowe z czarnym sezamem i masłem czosnkowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Focaccia z chilli i czosnkiem
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chleb na zakwasie
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Chleb irlandzki
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.