Domowe tortille

Przepis z programu Wolny dzień Chucka (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Domowe tortille
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

2 szklanki drobnej mąki kukurydzianek (Masa Harina) (500 ml)

1½ szklanki wody (375 ml)

1 łyżeczka soli (5 ml)



Przygotowanie:

Mieszamy wszystkie składniki. Zagniatamy ciasto. Odrywamy kawałki wielkości piłki golfowej. Rozpłaszczamy rękoma na krążki. Układamy krążki pojedynczo pomiędzy dwiema warstwami folii plastikowej. Uderzając dnem ciężkiej patelni rozbijamy na placki. Podpiekamy na suchej, mocno rozgrzanej patelni żeliwnej po 30 sekund z każdej strony. Odkładamy w ciepłe miejsce. Uwaga: zamiast rozbijać patelnią, możemy użyć praski do tortilli.

powrót

Podobne przepisy

Chleb irlandzki
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Chleb na zakwasie
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Chleb na sodzie
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Chleb z przyprawami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Paratha na wiele sposobów
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.