Domowe tortille

Przepis z programu Wolny dzień Chucka (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Domowe tortille
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

2 szklanki drobnej mąki kukurydzianek (Masa Harina) (500 ml)

1½ szklanki wody (375 ml)

1 łyżeczka soli (5 ml)



Przygotowanie:

Mieszamy wszystkie składniki. Zagniatamy ciasto. Odrywamy kawałki wielkości piłki golfowej. Rozpłaszczamy rękoma na krążki. Układamy krążki pojedynczo pomiędzy dwiema warstwami folii plastikowej. Uderzając dnem ciężkiej patelni rozbijamy na placki. Podpiekamy na suchej, mocno rozgrzanej patelni żeliwnej po 30 sekund z każdej strony. Odkładamy w ciepłe miejsce. Uwaga: zamiast rozbijać patelnią, możemy użyć praski do tortilli.

powrót

Podobne przepisy

Chleb z przyprawami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Focaccia z chilli i czosnkiem
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ciabatta bez wyrabiania
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chlebek bananowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Wiejski chleb
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chlebek fougasse
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.