Anne Burrell

Domowe smażone ziemniaczki


Przepis z programu Sekrety szefowej kuchni (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Domowe smażone ziemniaczki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ kg młodych ziemniaczków

sól

oliwa extra vergine

1 średnia posiekana cebula

szczypta pokruszonej chili

3 łyżki posiekanej natki

 

 

Przygotowanie:


Ziemniaki w całości i ze skórką umieść w garnku, zalej zimną wodą i dodaj sporo soli. Gotuj aż zmiękną – sprawdź za pomocą widelca, nie noża. Odlej i ostudź. Rozgrzej oliwę na patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę i posól. Dopraw pokruszoną chili i smaż 7-8 min aż cebula zmięknie, ale się nie zrumieni. Za pomocą otwartej dłoni zmiażdż ziemniaki na desce. Włóż na patelnię z cebulą. Dociśnij do dna patelni, żeby się dobrze zrumieniły i stały chrupiące. Zamieszaj i znów dociśnij. Powtórz ten proces, aż ziemniaczki staną się naprawdę chrupiące. Dopraw solą i dodaj natkę.

powrót

Podobne przepisy

Cykoria z gruszką, orzechami i górskim serem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Shakshuka
Ewa Chodakowska
Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Dania dietetyczne
Sushi
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Jajka w sosie winnym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.