Domowe pianki kawowe

Przepis z programu Wolny dzień Chucka (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Domowe pianki kawowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

6 listków żelatyny, namoczonych w ⅔ szklanki wody (80 ml) przez 10 minut lub 4 łyżeczki żelatyny w proszku

½ szklanki świeżo zaparzonego espresso lub bardzo mocnej kawy (125 ml)

1½ szklanki cukru (375 ml)

1 łyżka ekstraktu waniliowego (15 ml)

2 łyżki cukru pudru (30 ml)

2 łyżki skrobi kukurydzianej (30 ml)

1 łyżka oleju canola (15 ml)



Przygotowanie:

Foremkę o wymiarach 33x23x5 cm wykładamy folią spożywczą i lekko natłuszczamy olejem. W rondelku na średnim ogniu podgrzewamy espresso z cukrem i ekstraktem. Dodajemy żelatynę razem z wodą w której się moczyła, gotujemy 2 minuty, aż cukier i żelatyna się rozpuszczą. Mikserem ręcznym ubijamy płyn przez 5 minut do postaci lekkiej piany. Przelewamy do foremki, odstawiamy na 1 godzinę. Foremkę obracamy na dużą deskę oprószoną cukrem pudrem wymieszanym ze skrobią. Zdejmujemy folię i oprószamy wierzch tą samą mieszanką. Ostrym nożem pianę kroimy na kwadraty. Obtaczamy je w mieszance, strząsając nadmiar. Pianki możemy przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej do dwóch tygodni.

powrót

Podobne przepisy

Brownies – superczekoladowe ciasto
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Tort koliber
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.