Tomasz Deker

Domowe pączki z różaną konfiturą


Przepis z programu Desery Dekera (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pączki
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 10690

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

850 g mąki pszennej + około 100 g do podsypywania

35 g świeżych drożdży

pół łyżeczki soli

120 g drobnego cukru do wypieków

1,5 szklanki mleka

4 duże jajka

2 żółtka

100 g masła, roztopionego

konfitura z róży do nadziania

lukier lub cukier puder do oprószenia

 

Lukier:

2 szklanki cukru pudru

7 łyżek gorącej wody

skorka z ½ cytryny

 

Przygotowanie:

Mąkę pszenną przesiać.
Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku i dodać odrobinę maki, wymieszać do uzyskania niezbyt gęstej konsystencji. Odstawić na kwadrans do wyrośnięcia.
Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie. Wyrobione ciasto oprószyć mąką przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 h).
Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat, krótko wyrobić.
Formować ręcznie - odrywać kawałki ciasta, odważyć około 50 g na każdy pączek (w tym momencie można je nadziać konfiturą lub dżemem: kawałek ciasta lekko spłaszczyć, na sam środek nałożyć 1 pełną łyżeczkę dżemu, dokładnie skleić by nadzienie podczas smażenia nie wydostało się na zewnątrz), uformować kulki, następnie odłożyć je na ręczniczek lub stolnicę oprószoną mąką pszenną. Pączki przykryć ścierką kuchenną i pozostawić w cieple do podwojenia objętości (około 20 - 25 minut w zależności od temperatury; pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte).
Po wyrośnięciu smażyć pączki w głębokim tłuszczu rozgrzanym do temperatury 175ºC, z obu stron. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia. Nadziewać konfiturą różaną przy pomocy rękawa cukierniczego i tylki do nadziewania pączków, jeśli nie nadzialiście ich podczas formowania.
Jeszcze ciepłe polukrować. Cukier puder utrzeć z wodą do gładkości. Gęstość lukru regulować przez dodatek wody lub cukru.

powrót

Podobne przepisy

Pączki z ricotty z pomarańczą i miodem
Przepis z programu Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pączki
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska
„Sernik” z orzechów i syropu klonowego
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
Baba ponczowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

marta98

postów: 1

19.03.2017 16:57

CYTUJ

Dlaczego w przepisie jeżeli chodzi o lukier to na stronie pisze za ma byc woda goraca i skórka z cytryny a w filmiku Pan Deker mówi o zimnej wodzie i soku z cytryny czy reszta przepisów na stronie również ma takie uchybienia, które mogą być bardziej znaczące przy innych wyrobach czy deserach? Chcialam zrobic cos z tych przepisów ale jeżeli tu pisze inaczej coś jeszcze niż podaje sam mistrz to czy nie zmarnuje czasu i produktów?

Agata11

postów: 78

25.10.2016 19:06

CYTUJ

Różana konfitura jest dobra jak się zrobi ją domowym sposobem. Kupna jest rzadka i w składzie zamiast cukru ma glukozę, syrop glukozo-fruktozowy, kilka E- ileś tam oraz kwasek cytrynowy zamiast domowego soku z cytryny czy limonki.

post edytowany 4 razy, ostatnio 11.01.2017 04:50

anika1230

postów: 1

02.10.2016 13:24

CYTUJ

Jutro będę działać.

ankaszym

postów: 80

28.09.2016 08:41

CYTUJ

uwielbiam pączki i to jeszcze własnej roboty, zawsze robię z mąki luksusowej szymanowskiej, pycha :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.