Gary  Rhodes

Domowe pátê z wątróbek kurczaków


Przepis z programu Gary Rhodes za stołem (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Domowe pátê z wątróbek kurczaków
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250 g wątróbek kurczaków

mleko do namoczenia

sól i świeżo zmielony

biały pieprz

świeżo starta gałka muszkatołowa

100 g zmiękczonego masła

100 ml kremówki

nieco dobrej brandy

 

 

Przygotowanie:


Wątróbki kurczaków mocz przez 24 godziny w mleku. Odcedź je i osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Wrzuć do wrzącej, osolonej wody. Gotuj przez trzy minuty. Powinny być lekko krwiste, stwardnieć na zewnątrz, pozostając w środku miękkie. Przecedź wątróbki na durszlaku i wystudź. Wrzuć do robota kuchennego. Dosyp sól, świeżo zmielony, biały pieprz, świeżo startą gałkę muszkatołową. Zmiksuj na gładką, puszystą masę. Dodaj masło. Zmiksuj razem. Wlewaj stopniowo śmietanę, nie przerywając ubijania. Wlej brandy. Krótko zmiksuj. Gotowe pátê przetrzyj przez sito. Przełóż do kokilek. Wstaw do lodówki, niech się zetnie. Podawaj z galaretką jabłkową.

powrót

Podobne przepisy

Wieprzowina w mleku
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kurczak po baskijsku
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
(odc.018) gulasz wołowy z ciastkami
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Tażin z jagnięciny
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Smażone kawałki królika z zielonym groszkiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Piersi z kaczki w zielonym pieprzu z cebulką dymką
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.