Domowe pátê z wątróbek kurczaków

Domowe pátê z wątróbek kurczaków
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes za stołem (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wątróbki kurczaków mocz przez 24 godziny w mleku. Odcedź je i osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Wrzuć do wrzącej, osolonej wody. Gotuj przez trzy minuty. Powinny być lekko krwiste, stwardnieć na zewnątrz, pozostając w środku miękkie. Przecedź wątróbki na durszlaku i wystudź. Wrzuć do robota kuchennego. Dosyp sól, świeżo zmielony, biały pieprz, świeżo startą gałkę muszkatołową. Zmiksuj na gładką, puszystą masę. Dodaj masło. Zmiksuj razem. Wlewaj stopniowo śmietanę, nie przerywając ubijania. Wlej brandy. Krótko zmiksuj. Gotowe pátê przetrzyj przez sito. Przełóż do kokilek. Wstaw do lodówki, niech się zetnie. Podawaj z galaretką jabłkową.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA