Tomasz Deker

Domowe marshmallows


Przepis z programu Desery Dekera (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

odsłon: 775

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Syrop cukrowy:

500 g cukru

1,5 szklanki wody

2 łyżki sztucznego miodu

2 łyżki soku z buraka

 

Beza włoska:

2 białka, około 80 g

4 łyżki żelatyny

 

Dodatki:

4 łyżki cukru pudru

4 łyżki skrobi ziemniaczanej

3 łyżki zmiksowanych suszonych malin

Przygotowanie:

Przygotuj syrop cukrowy. W garnku połącz wodę, cukier i sztuczny miód. Wszystkie składniki podgrzej i gotuj. Dokładnie wymieszaj. Jeżeli w syropie cukrowym pojawi się piana, usuń ją za pomocą łyżki.
Następnie wlej sok z buraka. Syrop gotuj do momentu, aż osiągnie temperaturę 128 stopni.
W misce połącz skrobię ziemniaczaną z cukrem pudrem. Składniki wymieszaj i przesiej. Następnie mieszanką oprósz blachę, na której będziesz szprycować pianki.
Żelatynę rozpuść w wodzie i odstaw do napęcznienia.
Przygotuj bezę. Białka ubij na sztywno. Do ubitych białek powoli cienką stróżką wlewaj syrop cukrowy. Nie przestawaj ubijać bezy.
Napęczniałą żelatynę rozpuść w kąpieli wodnej i wlej ją do bezy. Masę bezową ubijaj do momentu, aż się przechłodzi.
Za pomocą rękawa cukierniczego nanieś porcję pianek na oprószoną blachę.
Pianki oprósz zmiksowanymi malinami liofilizowanymi.
Pianki odstaw do wysuszenia na kilka godzin.

powrót

Podobne przepisy

Truskawkowa granita
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tort lodowy
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy
(odc.11)grejpfruty w galaretce
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Domowe marshmallows
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.