Tomasz Deker

Domowe marshmallows


Przepis z programu Desery Dekera (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

odsłon: 1371

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Syrop cukrowy:

500 g cukru

1,5 szklanki wody

2 łyżki sztucznego miodu

2 łyżki soku z buraka

 

Beza włoska:

2 białka, około 80 g

4 łyżki żelatyny

 

Dodatki:

4 łyżki cukru pudru

4 łyżki skrobi ziemniaczanej

3 łyżki zmiksowanych suszonych malin

Przygotowanie:

Przygotuj syrop cukrowy. W garnku połącz wodę, cukier i sztuczny miód. Wszystkie składniki podgrzej i gotuj. Dokładnie wymieszaj. Jeżeli w syropie cukrowym pojawi się piana, usuń ją za pomocą łyżki.
Następnie wlej sok z buraka. Syrop gotuj do momentu, aż osiągnie temperaturę 128 stopni.
W misce połącz skrobię ziemniaczaną z cukrem pudrem. Składniki wymieszaj i przesiej. Następnie mieszanką oprósz blachę, na której będziesz szprycować pianki.
Żelatynę rozpuść w wodzie i odstaw do napęcznienia.
Przygotuj bezę. Białka ubij na sztywno. Do ubitych białek powoli cienką stróżką wlewaj syrop cukrowy. Nie przestawaj ubijać bezy.
Napęczniałą żelatynę rozpuść w kąpieli wodnej i wlej ją do bezy. Masę bezową ubijaj do momentu, aż się przechłodzi.
Za pomocą rękawa cukierniczego nanieś porcję pianek na oprószoną blachę.
Pianki oprósz zmiksowanymi malinami liofilizowanymi.
Pianki odstaw do wysuszenia na kilka godzin.

powrót

Podobne przepisy

Sorbet ananasowo-kokosowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Waniliowy pudding z sosem truskawkowym
Przepis z programu Spalony? (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Zimny suflet truskawkowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Deser z kukurydzy
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Ciasto z syropem z czerwonych pomarańczy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.2) II seria
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.