Gary  Rhodes

Domowe lody


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Domowe lody
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Waniliowe

300ml śmietany kremówki

300ml mleka pełnotłustego

1 laska wanilii, lub kilka kropel ekstraktu waniliowego

6 żółtek

175g drobnego cukru



Przygotowanie

Wymieszaj w rondlu mleko i śmietanę. Przetnij wzdłuż laskę wanilii, wyskrob nasionka i dodaj je, razem z samą laską do mleka. Zagotuj. W międzyczasie rozetrzyj jajka z cukrem. Powoli dolewaj mleko ze śmietaną cały czas energicznie mieszając, żeby nie zrobiła się jajecznica. Odstaw, żeby masa ostygła, co pewien czas mieszając. Wyjmij laskę wanilii. Kiedy masa ostygnie można ją włożyć do maszynki do robienia lodów. Taką ilość trzeba podzielić na dwie porcje. Lody trzeba wyrabiać jakieś 20-30 minut, w tym czasie zgęstnieją i zwiększą objętość. Nie wyrabiaj masy, aż zupełnie się zamrozi, bo lody będą wtedy grudkowate. Wyjmij z maszynki trochę wcześniej i włóż do zamrażarki. Jeżeli nie masz maszynki do lodów włóż masę do miski, wstaw do zamrażarki. Co kilkanaście minut wyjmuj ją i mieszaj, aż zamarznie do końca.





Konfiturowe

1 porcja lodów waniliowych, zrobionych bez wanilii

1 słoik (350g) konfitur



Przygotowanie

Postępuj zgodnie z przepisem na lody waniliowe. Kiedy dodasz do masy jajecznej mleka ze śmietaną, dodaj również konfitury. Dalej postępuj zgodnie z przepisem.



Z miodu i whisky

1 porcja lodów waniliowych, zrobionych bez wanilii

1 słoik (350g) płynnego miodu

whisky do smaku



Przygotowanie

Postępuj zgodnie z przepisem na lody waniliowe. Kiedy rozcierasz żółtka z cukrem, dodaj również miód. Dalej postępuj zgodnie z przepisem. Whisky dodaj tuż zanim zaczniesz wyrabiać lody.



Z kremu cytrynowego

1 porcja kremu cytrynowego

2 łyżki creme fraiche

1 łyżka jogurtu



Krem cytrynowy

225g drobnego cukru

225g masła

drobno starta skórka i sok z 3 cytryn

5 żółtek



Przygotowanie

Przygotuj krem cytrynowy. Zetrzyj żółtka z cukrem. W rondelku roztop masło i dodaj sok i skórkę z cytryny. Dodaj do masy jajecznej. Postaw miskę z masą na garnku z gotującą się wodą i podgrzewaj cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Powinno to zająć jakieś 15-20 minut. Wymieszaj zimny krem cytrynowy z creme fraiche i jogurtem. Włóż do maszynki do robienia lodów. I gotowe.



© Gary Rhodes

powrót

Podobne przepisy

Racuszki z jabłkami i lodami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Rafaello na biszkopcie migdałowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Banan z patelni
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Nugat orzechowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia francuska
Pudding ryżowy z owocami w syropie
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

#ojekj

10.04.2012 19:15


policzna

CYTUJ

lody z mleeka ; mleko cukier zmiksuj

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.