Domowe krakersy

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska

Domowe krakersy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

140 g masła

łyżeczka cukru

pół łyżeczki soli

2 miarki mąki

jajko

2 – 3 łyżki zimnej wody

przyprawy (ziarna kopru // ziarna fenkułu

ziarna kolendry i przyprawa 5 smaków // papryka z pieprzem kajeńskim // mak // różne rodzaje pieprzu w ziarnach // ziarna kminu rzymskiego z pieprzem kajeńskim // parmezan z ziołami prowansalskimi)

sól morska

 

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200°C. Wymieszać w misce masło, cukier, sól, wodę i jajko. Dodać mąkę i szybko wyrobić, do związania masy. Nie wyrabiać zbyt mocno. Rozwałkować ciasto do gr. 2 mm. Pokroić na kwadraty. Posypać wybranymi przyprawami i solą morską. Przełożyć na blachę. Piec ok. 10 min, aż krakersy spęcznieją i staną się chrupkie i złociste.

powrót

Podobne przepisy

Ciasto na słono z nadzieniem z cukinii i ziemniaków
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Biszkoptowa babka z brązowym cukrem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kruche ciasto z orzechami laskowymi
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sernik z truskawkami w wódce
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.