Marieta  Marecka

Domowa biała kiełbasa


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 76707

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

1 kg łopatki wieprzowej

ok. 700 g podgradla

500 g boczku surowego

500 g karkówki

400 g szynki

jelita

ok. 50 g soli

ok. 2 łyżek pieprzu ziołowego

1 łyżka pieprzu czarnego

3-4 łyżki majeranku

4-7 ząbków czosnku

1 łyżka suszonego rozmarynu

ok. 0,5 l bardzo zimnej wody z kostkami lodu

olej

2 listki laurowe

2 ziela angielskie

Przygotowanie:

Jelita zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 15-20 minut, po tym czasie wymieniamy wodę na świeżą i odstawiamy jelita na kolejne 1,5 do 2 godzin.
Mięso dzielimy ze względu na zawartość tłuszczu, myjemy, kroimy w mniejsze kawałki, wycinamy ew. ścięgna, żyłki, błony tak, by nie blokowały nam maszynki do mielenia.
Szynkę i chude kawałki łopatki i karkówki mielimy na sitku najgrubszym, średnio tłuste kawałki na średnim sitku, natomiast bardzo tłuste podgradle i boczek na najmniejszym sitku.
Zmielone mięso przyprawiamy wg gustu, próbując w trakcie mieszania, czy jest wystarczająco słone i doprawione. Czosnek powinien być przeciśnięty przez praskę. W trakcie mieszania mięsa dolewamy stopniowo zimną wodę i wyrabiamy dłońmi masę mięsną, aż będzie ładna, jednolita i klejąca.
Tak przygotowane mięso najlepiej wstawić na 2 godziny do lodówki, żeby dobrze przeszło smakami przypraw, ale można też od razu zabrać się do nabijania jelit.
Końcówkę do jelit smarujemy olejem, naciągamy jelita i nabijamy kiełbasę. Nie nabijamy zbyt mocno, bo jelita będą pękać, ani zbyt luźno, bo nie uzyskamy ładnego kształtu i po ugotowaniu kiełbasa będzie miała dziury. Tak przygotowaną kiełbasę zwijamy w pęta 15-20 cm, zawijając jelito.
Wodę w garnku zagotowujemy z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego, zmniejszamy gaz, by woda nie wrzała a była ciepła i wkładamy doń kiełbasę, pilnując, aby woda się nie zagotowała i parzymy w ten sposób kiełbasę ok. 20 minut.
Podajemy prosto z wody, podsmażona lub podpieczoną. Dobrze skomponuje się z dodatkami – np. ze smażoną cebulą i śliwką kalifornijską.

powrót

Podobne przepisy

Kulebiak
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Śliwkowa krajanka w czekoladzie
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy wielkanocne, Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pascha polska
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żur z białą kiełbasą i jajkiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pasta jajeczna
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pomarańczowo-waniliowa babka drożdżowa
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy wielkanocne, Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.