Dolmades z seriolą i komosą ryżową

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 35)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Dolmades z seriolą i komosą ryżową
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

150 g ryby (serioli

płaskonia albo lucjana)

łyżka posiekanej skórki kiszonej cytryny

łyżeczka oliwy aromatyzowanej cytryną (albo zwykłej)

łyżka tymianku

24 liście winogron (świeże albo konserwowe)

po ćwierć filiżanki czerwonej i białej komosy ryżowej

woda

2 łyżki prosa

łyżeczka sumaku

ząbek czosnku

pół filiżanki posiekanych pistacji

sól i biały pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rybę ułożyć na papierze do pieczenia, posypać kiszoną cytryną, tymiankiem i skropić oliwą. Zawinąć i ugotować w parowniku. Przestudzić i podzielić na małe kawałki. Zagotować wodę z komosą, prosem, sumakiem i czosnkiem. Gotować przez 10 minut, przykryć i wyłączyć gaz. Uprażyć i posiekać pistacje. Świeże liście winorośli blanszować partiami we wrzątku. Przełożyć do wody z lodem, a następnie osuszyć.

powrót

Podobne przepisy

Szprotki smażone podane z dressingiem z ajranem
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia węgierska
Naleśniki z rybą i szpinakiem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne
Gotowany pstrąg
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.