Dodatki do dań z grilla

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 53)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Inne

Dodatki do dań z grilla
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Kawior z bakłażana:

bakłażan

6 przekrojonych na pół ząbków czosnku

4 anchois

ćwierć filiżanki soku z cytryny

pół łyżeczki soli

pół filiżanki natki pietruszki

łyżeczka kminu

 

Buraczki:

4 młode buraki

oliwa

ćwierć filiżanki tahini

ćwierć filiżanki soku z cytryny

ćwierć filiżanki migdałów

łyżeczka soli

łyżeczka oleju migdałowego

 

Salsa meksykańska:

2 kolby kukurydzy (z liśćmi)

pół łyżki oliwy

łyżeczka soli

pół pęczka kolendry

ćwierć czerwonej cebuli

łyżeczka wędzonej papryki

pokrojony w kostkę pomidor

1/3 filiżanki soku z cytryny albo limetki

Przygotowanie:

Kawior z bakłażana:
Bakłażana ponacinać i nafaszerować czosnkiem i anchois. Grillować ze wszystkich stron, aż będzie zupełnie miękki. Przekroić i wygarnąć miąższ. Przyprawić go sokiem z cytryny, kminem, natką pietruszki i solą.

Buraczki:
Buraki skropić oliwą, owinąć folią aluminiową i grillować, aż będą miękkie. Kiedy lekko przestygną, zdjąć skórkę. Zmiksować buraki z tahini, migdałami i sokiem z cytryny. Przyprawić solą i skropić olejem migdałowym.

Salsa meksykańska:
Rozsunąć liście osłaniające kolby kukurydzy i skropić ziarna oliwą. Zawinąć z powrotem i grillować po kilka minut z każdej strony. Następnie usunąć liście i skroić ziarna ostrym nożem. Wymieszać z cebulą, pomidorem i natką kolendry. Doprawić solą, papryką i sokiem z cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Beszamelowe krokiety z szynką
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Ziemniaki z kawiorem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Święta (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Sałatka z ogórków na słodko
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Burgery z indyka
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.