Anna Olson

Dip ze słodkiej cebuli z warzywami


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Dip ze słodkiej cebuli z warzywami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Dip

1 duża cebula cukrowa

2 łyżki oliwy

1 łyżka syropu klonowego

170 g świeżego koziego twarogu

85 g fety

½ szklanki śmietany kremówki

sól i pieprz



Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Obierz cebulę i pokrój na ćwiartki, nie odcinając nasady korzeni, która łączy wszystkie warstwy. Włóż cebulę do naczynia żaroodpornego, posmaruj oliwą i syropem klonowym. Piecz 30-40 min, aż cebula zrumieni się i zmięknie, a następnie ostudź. Odetnij nasadę korzeni i zmiel cebulę w malakserze. Dodaj owczy ser i fetę i zmiel na gładką masę. Dodaj kremówkę i dopraw do smaku. Przechowuj dip w lodówce do czasu podania. Podawaj z półmiskiem warzyw: blanszowanymi szparagami, pokrojonym w piórka fenkułem, blanszowaną zieloną fasolką szparagową, młodymi ziemniakami, małymi, przekrojonymi na połówki patisonami, młodą marchewką (obraną), pomidorkami koktajlowymi, itd.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Salsa z mango
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia karaibska
Hummus
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Pesto kolendrowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sosy majonezowe do frytek
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.