Emeril Lagasse

Dip z karczochów i koziego sera z grzankami


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Dip z karczochów i koziego sera z grzankami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 puszka odcedzonych serc karczochów

500 g koziego sera (np. Montrachet)

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżeczki soku z cytryny

1 łyżeczka startej skórki z cytryny

¾ łyżeczki posiekanego czosnku

½ pieczonej czerwonej papryki

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 łyżki posiekanego szczypiorku

1 łyżka posiekanych liści bazylii

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki grubo zmielonego czarnego pieprzu

¼ łyżeczki płatków chili

grzanki z bagietki (przepis poniżej)

 

 

Przygotowanie:


Do malaksera przełożyć serca karczochów, kozi ser, oliwę z oliwek, sok i skórkę z cytryny, czosnek, pieczoną paprykę, natkę pietruszki, szczypiorek, bazylię, sól, pieprz i płatki chili. Miksować do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. W razie potrzeby doprawić do smaku. Przełożyć do miseczki. Przechowywać w lodówce nie dłużej niż 2 dni. Podawać z grzankami z bagietki.

powrót

Podobne przepisy

Hummus
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Smalec wegański
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sos butterscotch
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Piklowane buraki
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 01
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sos salsa verde
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chutney z czosnku, czerwonej chili i pomidorów
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.