Jacques Pépin

Dip z bazylii i sera


Przepis z programu Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Dip z bazylii i sera
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ilość: 1 szklanka





Przygotowanie

Wrzucić 3 szklanki (luźno włożonych), opłukanych liści bazylii do torebki plastikowej lub szklanej miski z pokrywką. Podgrzewać w kuchence mikrofalowej przez 30 sekund. Gorącą bazylię wrzucić do blendera. Dodać ¼ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia, ¼ szklanki zimnej wody, ¼ szklanki tartego parmezanu, ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu. Zmiksować na gładkie puree. (Można też dodać około ½ szklanki pokrojonej w małą kostkę sera gruyere i dokładnie wymieszać.) Podawać z cienkimi tostami, chipsami pszennymi lub ziemniaczanymi. Dip zachowuje jaskrawozieloną barwę. Można przez kilka dni przechowywać go w lodówce.



© Jacques Pepin



powrót

Podobne przepisy

Sos jogurtowy na dwa sposoby
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Sos migdałowy
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Dip z bakłażana
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Majonez z pieczonym bakłażanem i czosnkiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Dip z białej fasoli i pistacji
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.