Jacques Pépin

Dip z bazylii i sera


Przepis z programu Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Dip z bazylii i sera
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ilość: 1 szklanka





Przygotowanie

Wrzucić 3 szklanki (luźno włożonych), opłukanych liści bazylii do torebki plastikowej lub szklanej miski z pokrywką. Podgrzewać w kuchence mikrofalowej przez 30 sekund. Gorącą bazylię wrzucić do blendera. Dodać ¼ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia, ¼ szklanki zimnej wody, ¼ szklanki tartego parmezanu, ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu. Zmiksować na gładkie puree. (Można też dodać około ½ szklanki pokrojonej w małą kostkę sera gruyere i dokładnie wymieszać.) Podawać z cienkimi tostami, chipsami pszennymi lub ziemniaczanymi. Dip zachowuje jaskrawozieloną barwę. Można przez kilka dni przechowywać go w lodówce.



© Jacques Pepin



powrót

Podobne przepisy

Salsa z mango
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia karaibska
Sosy majonezowe do frytek
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Krem do bezy Pavlowej
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Majonez
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Salsa barbecue
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.