Jacques Pépin

Dip z bazylii i sera


Przepis z programu Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Dip z bazylii i sera
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ilość: 1 szklanka





Przygotowanie

Wrzucić 3 szklanki (luźno włożonych), opłukanych liści bazylii do torebki plastikowej lub szklanej miski z pokrywką. Podgrzewać w kuchence mikrofalowej przez 30 sekund. Gorącą bazylię wrzucić do blendera. Dodać ¼ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia, ¼ szklanki zimnej wody, ¼ szklanki tartego parmezanu, ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu. Zmiksować na gładkie puree. (Można też dodać około ½ szklanki pokrojonej w małą kostkę sera gruyere i dokładnie wymieszać.) Podawać z cienkimi tostami, chipsami pszennymi lub ziemniaczanymi. Dip zachowuje jaskrawozieloną barwę. Można przez kilka dni przechowywać go w lodówce.



© Jacques Pepin



powrót

Podobne przepisy

Podstawowy beszamel
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Baba ghanoush
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska, Kuchnia koszerna
Orientalny dip
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia tajska, Kuchnia chińska
Łososiowe rillettes
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chutney z czosnku, czerwonej chili i pomidorów
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Domowy ketchup
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.