Ainsley Harriot

Dip z bakłażana


Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Dip z bakłażana
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 spory bakłażan

sok z połówki cytryny

kilka łyżek oliwy

rozgnieciony ząbek czosnku

szczypta mielonego kminu

łyżeczka posiekanej natki pietruszki

łyżka gęstego jogurtu dobrej jakości (opcjonalnie)

sól

pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:


Bakłażan ponakłuwać widelcem i opiekać na grillu lub w piekarniku 20-30 minut, aż skórka zmarszczy się, ściemnieje i zacznie odchodzić. Opieczony bakłażan przekroić i łyżką wyjąć upieczony miąższ, przełożyć do moździerza lub miski. Rozetrzeć z oliwą i sokiem z cytryny na pastę, dodać rozgnieciony czosnek, kmin, natkę, ewentualnie jogurt, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Mus z bakłażana można podawać np. do opieczonego na grillu chlebka pita.

powrót

Podobne przepisy

Fava - krem z grochu i oliwy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Sos pomidorowy z trawą cytrynową
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Kanapki Trześniewskiego
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Dip z bakłażana
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia grecka
(odc.016) sos do pizzy
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.