Nadia G.

Diavoli fritti z dipem z dymki i fenkuła


Przepis z programu Bitchin' Kitchen (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę

Diavoli fritti z dipem z dymki i fenkuła
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Diavoli fritti:

1 szklanka oleju rzepakowego

4 ząbki młodego czosnku, grubo posiekane

4 fileciki anchois, rozgniecione widelcem

9 suszonych chili



Dip z dymki i fenkuła:

6 dymek, posiekanych

½ szklanki posiekanego fenkuła

½ szklanki natki pietruszki o płaskich liściach, drobno posiekanej

1 szklanka kwaśnej śmietany

1 szklanka śródziemnomorskiego pełnotłustego jogurtu

sok z 1 cytryny

duża szczypta cukru trzcinowego

szczypta soli morskiej i świeżo mielonego pieprzu



Przygotowanie:

Rozgrzej olej w małym rondlu o grubym dnie, aż zacznie dymić. Zdejmij rondel z ognia. Na dużą patelnię wrzuć czosnek oraz pastę anchois i równomiernie rozprowadź składniki. Rozłóż na patelni pojedynczą warstwą suszone papryczki chili. Metalową chochlą ostrożnie zalej papryczki gorącym olejem, aż napęcznieją. Ostrożnie wstrząśnij i przypilnuj, by się nie przypaliły. Połącz w misce: posiekane dymki, fenkuła, natkę pietruszki, śmietanę, jogurt, sok z cytryny, cukier, sól oraz świeżo mielony czarny pieprz i dobrze wymieszaj.



© Nadia G.





powrót

Podobne przepisy

Omlet po francusku
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Suflety warzywne
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krokiety z ogonkiem
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
(odc.01)mieszanka serów na słodko
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.