Donna Dooher

Diabelski tort czekoladowy


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Diabelski tort czekoladowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

masło i mąka do tortownicy

2 szklanki (500 ml) mąki tortowej

¾ szklanki (175 ml) kakao

1 ½ łyżeczki (7 ml) proszku do pieczenia

½ łyżeczki (2 ml) soli

1 szklanka (250 ml) niesolonego masła w temperaturze pokojowej

2 szklanki (500 ml) cukru

4 jajka

½ szklanki (125 ml) maślanki

¼ szklanki (60 ml) maślanki

½ szklanki (125 ml) mocnej kawy

¼ szklanki (60 ml) mocnej kawy

1 łyżeczka (5 ml) ekstraktu waniliowego

czekoladowa opaska

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C. Posmarować masłem i oprószyć mąką tortownicę. Trzykrotnie przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Utrzeć masło z cukrem, aż będzie jasne i puszyste.
Pojedynczo dodawać jajka, dokładnie masę ubijając. Połączyć maślankę z kawą i wanilią.
Do jajek dodać 1/3 składników sypkich, wymieszać, wlać połowę płynnych – wymieszać, kolejną 1/3 sypkich, resztę płynów i na koniec pozostałą mąkę z kakao. Starannie wymieszać i przelać do przygotowanej tortownicy. Piec 1 godzinę, aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy.
15 minut studzić w tortownicy, następnie wyjąć i całkiem ostudzić. Przekroić na pół. Przełożyć kremem czekoladowym (ganache). Tym samym kremem posmarować wierzch i boki tortu. Bok owinąć czekoladową opaską (patrz: inny przepisu). Tort wstawić do lodówki, by czekolada stężała.

powrót

Podobne przepisy

Ptifurki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Cantucci
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Czarne ciasteczka -  Izabela Naczk
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta orzechowo-figowa z serem brie i sosem gruszkowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.31)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Lawendowe ziarna piasku
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.