Dhal

Przepis z programu Kulinarne safari (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Dhal
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250 g żółtego groszku

1 litr wody

1 łyżeczka kurkumy

6 ząbków czosnku

1 cm imbiru

sól do smaku

2 łyżki oleju

1 łyżeczka ziaren gorczycy

2 łyżeczki kminu

2-3 suszone papryczki

8-10 listków curry

proszek chili

szczypta asafetydy

200 g pokrojonych pomidorów

listki kolendry

 

 

Przygotowanie:


Umyty groch lub fasolę gotujemy 45 minut do godziny z dodatkiem kurkumy. Sprawdzamy, czy groch jest już miękki, ściskając go między palcami. Ucieramy świeży imbir i czosnek ze szczyptą soli. Rozgrzewamy olej na patelni. Dodajemy gorczycę, kminek, suszone papryczki chili oraz listki curry. Do tego proszek chili i szczyptę asafetydy. Wrzucamy jeszcze imbir i pastę czosnkową. Wszystko mieszamy. Dodajemy pokrojone pomidory. Na koniec troszkę świeżej kolendry.

powrót

Podobne przepisy

Sos salsa verde
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pasta z cieciorki
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Hummus
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Sos barbecue
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Łososiowy dip z łamanym chlebem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 45)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.