Dhal

Przepis z programu Kulinarne safari (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Dhal
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250 g żółtego groszku

1 litr wody

1 łyżeczka kurkumy

6 ząbków czosnku

1 cm imbiru

sól do smaku

2 łyżki oleju

1 łyżeczka ziaren gorczycy

2 łyżeczki kminu

2-3 suszone papryczki

8-10 listków curry

proszek chili

szczypta asafetydy

200 g pokrojonych pomidorów

listki kolendry

 

 

Przygotowanie:


Umyty groch lub fasolę gotujemy 45 minut do godziny z dodatkiem kurkumy. Sprawdzamy, czy groch jest już miękki, ściskając go między palcami. Ucieramy świeży imbir i czosnek ze szczyptą soli. Rozgrzewamy olej na patelni. Dodajemy gorczycę, kminek, suszone papryczki chili oraz listki curry. Do tego proszek chili i szczyptę asafetydy. Wrzucamy jeszcze imbir i pastę czosnkową. Wszystko mieszamy. Dodajemy pokrojone pomidory. Na koniec troszkę świeżej kolendry.

powrót

Podobne przepisy

Sos z porów i grzybów
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Sos daktylowo-pomarańczowy
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Tzatziki
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia grecka
(odc.09)chutney z pieczarek i rodzynek
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Bagna cauda - gorący sos z czosnkiem i anchois
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.