Dhal ze Sri Lanki

Przepis z programu Mathew Hayden na domowym gruncie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia lankijska

Dhal ze Sri Lanki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 pokrojone w kostkę cebule

2 pokrojone w kostkę pomidory

4 pokrojone w plasterki ząbki czosnku

1 miarka oliwy z pierwszego tłoczenia

2 łyżki stołowe nasion gorczycy czarnej

1 laska cynamonu

1 łyżeczka strąków kardamonu

½ łyżeczki nasion kolendry

3 miarki żółtej lub czerwonej soczewicy

 

 

Przygotowanie:


Mocz soczewicę przez całą noc. Gotuj namoczoną w garnku, aż zmięknie. W rondlu rozgrzej oliwę. Wrzuć nasiona gorczycy czarnej i kolendry, laskę cynamonu oraz strąki kardamonu. Gdy usłyszysz, że nasiona gorczycy pękają, dorzuć posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy zmiękną, dodaj pomidory.
Gdy soczewica zmięknie, odcedź ją i dorzuć do sosu. Wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez parę minut i podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Pesto
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tzatziki z migdałami
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Dip z bakłażana
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Dip z białej fasoli i pistacji
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Salsa z mango
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Dip tuńczykowo - miętowy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.