Dhal ze Sri Lanki

Przepis z programu Mathew Hayden na domowym gruncie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia lankijska

Dhal ze Sri Lanki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 pokrojone w kostkę cebule

2 pokrojone w kostkę pomidory

4 pokrojone w plasterki ząbki czosnku

1 miarka oliwy z pierwszego tłoczenia

2 łyżki stołowe nasion gorczycy czarnej

1 laska cynamonu

1 łyżeczka strąków kardamonu

½ łyżeczki nasion kolendry

3 miarki żółtej lub czerwonej soczewicy

 

 

Przygotowanie:


Mocz soczewicę przez całą noc. Gotuj namoczoną w garnku, aż zmięknie. W rondlu rozgrzej oliwę. Wrzuć nasiona gorczycy czarnej i kolendry, laskę cynamonu oraz strąki kardamonu. Gdy usłyszysz, że nasiona gorczycy pękają, dorzuć posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy zmiękną, dodaj pomidory.
Gdy soczewica zmięknie, odcedź ją i dorzuć do sosu. Wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez parę minut i podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Pasta rybna
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Liptauer
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Majonez
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Salsa
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Pasta z kaczki
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Hummus
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.