Bożena Sikoń

Deser z zielonej herbaty ze skórką i owocem pomarańczy


Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery

odsłon: 13957

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

Zaparzenie herbaty

250 g śmietanki 36 %

80 g herbaty zielonej

Mus herbaciany:

1 żółtko

15 g cukru

125 g czekolady białej

5 g żelatyny w płatkach

25 g esencji z herbaty

200 g śmietanki 36 %

gruszka w zalewie

imbir świeży

Mus czekoladowy:

100 g czekolady gorzkiej 60 %

150 g śmietanki 36 %

Do dekoracji:

chips pomarańczowy

gruszka

sos czekoladowy

biszkopt

Przygotowanie:

Zieloną herbatę zalać gorącą śmietanką i ponownie doprowadzić do wrzenia. Odstawić do wystygnięcia, a następnie odcisnąć esencję. Sporządzić mus herbaciany. Utrzeć żółtko z cukrem, rozpuścić czekoladę białą w kąpieli wodnej, namoczyć żelatynę w płatkach w dużej ilości zimnej wody, a następnie odcedzić i rozpuścić, śmietankę lekko ubić. Gruszki odcedzić z zalewy. Zalewę wlać do garnka, dodać starty świeży imbir, zagotować i do gorącego wrzucić gruszki. Odstawić do ostygnięcia. Chłodne gruszki odcedzić i pokroić w kostkę, jedną zostawiając do dekoracji.
Sześć okrągłych foremek wyłożyć folią, a dno cienkim biszkoptem. Na biszkopt nałożyć pokrojoną gruszkę, a następnie dodać mus herbaciany. Mus powinien wypełnić foremkę do ¾ wysokości. Odstawić do lodówki.

Przygotowanie musu czekoladowego:
Ubić śmietankę 36%, rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i razem delikatnie wymieszać.
Musem dopełnić foremki. Po zastygnięciu wyjąć desery z foremek, wierzch posypać startą czekoladą i podawać z sosem i pomarańczowym chipsem.

Przygotowanie chipsów z pomarańczy:
Pokroić pomarańczę na cienkie plasterki, które należy zamoczyć w syropie cukrowym przygotowanym z cukru i ciepłej wody, a następnie układamy na blasze i suszymy je w piekarniku w temp. 60 stopni C.

powrót

Podobne przepisy

Cassata „grzech łakomstwa”
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pierożki z jagodami i białą czekoladą
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Tiramisu po polsku
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Shrikhand z truskawkami
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Zimny mus kawa z mlekiem w filiżance
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sorbet z mango
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

#haiko13

24.07.2011 15:30


gorzow

CYTUJ

robiłam - pracochłonne, ale zdecydowanie było warto:)))

#Olaf

05.05.2011 15:44


Warszawa

CYTUJ

mmmmm mus herbacian po prostu palce lizać :) Ja uwielbiam takie rarytasy :) a ogólnie to lubie też sobie do takich słodkości zaparzyć dobrej herbaty :) tutaj pasowałby mi earl grey na przykład dilmah :) idelane połączenie

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.