Deser z tapioki z musem z jagód

Deser z tapioki z musem z jagód
Oceń przepis:
45 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 4 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia afrykańska

Składniki:

  • 750 ml mleka migdałowego
  • ¾ szklanki tapioki w kulkach
  • 3 łyżki cukru
  • 2 ziarna kardamonu
Frużelina jagodowa:
  • Ok. 300 g jagód mrożonych lub świeżych
  • ½ szklanki cukru
  • 1 laska wanilii
  • 50 ml zimnej wody
  • 0,5 -1 łyżki mąki ziemniaczanej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Tapiokę zalewamy mlekiem migdałowym, dodajemy rozgniecione ziarenka kardamonu i odstawiamy na ok. 2 h.
W tym czasie zasypujemy jagody cukrem, dodajemy wanilię i wstawiamy na gaz. Delikatnie podgrzewamy, aż do czasu rozpuszczenia się cukru.
Następnie w zimnej wodzie rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy płyn do rondelka z owocami. Gotujemy ok. 2-3 minut, ciągle mieszając. Masa powinna zgęstnieć. W trakcie. jak będzie stygła będzie gęstniała bardziej.

Tapiokę wstawiamy na gaz, dodajemy cukier i gotujemy ok. 12-15 minut, aż kulki tapioki zrobią się szkliste i miękkie. Ciepły pudding przelewamy do szklaneczek, dekorujemy frużeliną i podajemy na ciepło lub po wystudzeniu, najlepiej z mocno posłodzoną herbatą z hibiskusa.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA