Gary  Mehigan

Deser z mango i truskawek


Przepis z programu Męski weekend (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Deser z mango i truskawek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 białka

150 g cukru

nieco esencji waniliowej

nieco octu

75 ml amaretto

6 ciasteczek migdałowych

250 g świeżych malin

110 g cukru pudru

½ dojrzałego mango

150 g mascarpone

100 ml śmietany

½ cytryny

½ laski wanilii

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 130°C. Ubić białka ze zwykłym cukrem na jedwabistą, puszystą masę. Woreczkiem do wyciskania wycisnąć małe bezy na natłuszczony pergamin. Piec 45 minuta, aż będą chrupkie na wierzchu, a miękkie w środku. Połowę malin wysypać na tacę i posypać obficie cukrem pudrem. Zostawić, aż cukier się rozpuścić. Zmiksować i odstawić. Obrać mango, pokroić w kostkę i odstawić na bok. Ubić mascarpone ze skórką startą z połowy cytryny, śmietaną i wnętrzem połowy laski wanilii. Odstawić. Pokruszyć ciasteczka i skropić likierem. Na dno szklanki nałożyć woreczkiem do wyciskania nieco kremu. Nałożyć nieco zmiksowanych malin i dodać nieco kremu. Dodać nieco kostek mango i znowu nieco kremu. Ułożyć warstwę pokruszonych ciasteczek i powtórzyć czynności. Na wierzchu przybrać bezami. Podać łyżkę i zajadać!

powrót

Podobne przepisy

Mus miętowy z musem z awokado z chili i kolendrą
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Płonące naleśniki bananowe do słodkiego szampana (doux)
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Miodowo-waniliowa panna cotta
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
Grube naleśniki z kremem czekoladowo-orzechowym
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska
Omlet czekoladowy
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.