Deser z kukurydzy

Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

Deser z kukurydzy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

12 kolb młodej

białej kukurydzy

1 szklanka żółtej fasolki mung

pozbawionej łupinek

1 szklanka śmietanki kokosowej

4 szklanki mleka kokosowego

150 g cukru

1 łyżka prażonych nasion sezamu

 

 

Przygotowanie:


Kukurydzę obrać z zewnętrznych łusek. Do miski skroić ziarna, używając ostrego noża lub obieraczki do warzyw. Do dużego garnka wlać mleko kokosowe, wsypać fasolkę. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, gotować na średnim ogniu przez 20 minut, aż fasolka zmięknie. Dodać ziarna kukurydzy (wraz z sokiem, który puściły), gotować, mieszając przez 5 minut, aż wszystko zgęstnieje.
Dodać, cukier i śmietankę kokosową, wymieszać. Pogotować kolejne trzy minuty i podawać w miseczkach, posypane prażonym sezamem.

powrót

Podobne przepisy

Nugat orzechowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia francuska
Smażone brzoskwinie
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Tiramisu
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Deser z chia
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania dietetyczne, Dobre dla dzieci
Parfait z ricottą i malinami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pischinger
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia austriacka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.