Deser z kukurydzy

Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

Deser z kukurydzy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

12 kolb młodej

białej kukurydzy

1 szklanka żółtej fasolki mung

pozbawionej łupinek

1 szklanka śmietanki kokosowej

4 szklanki mleka kokosowego

150 g cukru

1 łyżka prażonych nasion sezamu

 

 

Przygotowanie:


Kukurydzę obrać z zewnętrznych łusek. Do miski skroić ziarna, używając ostrego noża lub obieraczki do warzyw. Do dużego garnka wlać mleko kokosowe, wsypać fasolkę. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, gotować na średnim ogniu przez 20 minut, aż fasolka zmięknie. Dodać ziarna kukurydzy (wraz z sokiem, który puściły), gotować, mieszając przez 5 minut, aż wszystko zgęstnieje.
Dodać, cukier i śmietankę kokosową, wymieszać. Pogotować kolejne trzy minuty i podawać w miseczkach, posypane prażonym sezamem.

powrót

Podobne przepisy

Pierogi na słodko - Aniela Redelbach
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pudding jaśminowy z kruchymi waflowymi tulejkami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Herbata (odc. 6)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Pudding miodowo-marchewkowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, Kuchnia brytyjska
Mus z gorzkiej czekolady
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Gorzka czekolada (odc.36)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.