Deser z kukurydzy

Deser z kukurydzy
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia wietnamska

Składniki:

  • 12 kolb młodej
  • białej kukurydzy
  • 1 szklanka żółtej fasolki mung
  • pozbawionej łupinek
  • 1 szklanka śmietanki kokosowej
  • 4 szklanki mleka kokosowego
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka prażonych nasion sezamu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kukurydzę obrać z zewnętrznych łusek. Do miski skroić ziarna, używając ostrego noża lub obieraczki do warzyw. Do dużego garnka wlać mleko kokosowe, wsypać fasolkę. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, gotować na średnim ogniu przez 20 minut, aż fasolka zmięknie. Dodać ziarna kukurydzy (wraz z sokiem, który puściły), gotować, mieszając przez 5 minut, aż wszystko zgęstnieje.
Dodać, cukier i śmietankę kokosową, wymieszać. Pogotować kolejne trzy minuty i podawać w miseczkach, posypane prażonym sezamem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA