James  Martin

Deser z kremem cytrynowym


Przepis z programu Słodki James (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Deser z kremem cytrynowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 kruche herbatniki (o smaku cytrynowym lub zwykłe)

50 ml białego wina

75 g serka mascarpone

250 ml śmietany kremówki

4 łyżki cukru pudru

8 łyżek kremu lemon curd

2 łyżki prażonych wiórków migdałowych

2 gałązki świeżej mięty

 

 

Przygotowanie:


Wsyp pokruszone herbatniki na dno czterech kieliszków do wina lub deserowych pucharków i zwilż połową wina. Utrzyj w misce serek mascarpone, kremówkę oraz cukier puder na gęsty i dość sztywny krem. Wmieszaj pozostałe wino, a następnie delikatnie krem lemon curd, tworząc żółte, wirowe desenie. Nałóż porcje kremu do kieliszków/pucharków i posyp prażonymi wiórkami migdałowymi. Ozdób gałązkami świeżej mięty i podaj natychmiast lub wstaw do lodówki.

powrót

Podobne przepisy

Waniliowy pudding z sosem truskawkowym
Przepis z programu Spalony? (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Zimny mus kawa z mlekiem w filiżance
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Nektarynki w syropie żurawinowym z waniliową ricottą
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Waniliowo–kokosowy ryż z bakaliami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Smażone brzoskwinie
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Krem zabaione aromatyzowany winem recioto i kulkami melona
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.