Deser z kremem cytrynowym

Deser z kremem cytrynowym
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 4.50

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
Słodki James (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
5

Składniki:

  • 2 kruche herbatniki (o smaku cytrynowym lub zwykłe)
  • 50 ml białego wina
  • 75 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 8 łyżek kremu lemon curd
  • 2 łyżki prażonych wiórków migdałowych
  • 2 gałązki świeżej mięty

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wsyp pokruszone herbatniki na dno czterech kieliszków do wina lub deserowych pucharków i zwilż połową wina. Utrzyj w misce serek mascarpone, kremówkę oraz cukier puder na gęsty i dość sztywny krem. Wmieszaj pozostałe wino, a następnie delikatnie krem lemon curd, tworząc żółte, wirowe desenie. Nałóż porcje kremu do kieliszków/pucharków i posyp prażonymi wiórkami migdałowymi. Ozdób gałązkami świeżej mięty i podaj natychmiast lub wstaw do lodówki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA