Deser z fig i orzechów włoskich

Przepis z programu Moja grecka kuchnia (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Deser z fig i orzechów włoskich
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250g obsuszonych fig

100g orzechów włoskich

łuskanych

 

 

Przygotowanie:


Natnij każdą figę i włóż w nacięcie orzech. Ułóż nadziewane ciasno figi w naczyniu do zapiekania, najlepiej w takim, które można podać na stół. Wlej wino do rondelka, dodaj cynamon i miód i podgrzewaj na małym ogniu, aż miód się rozpuści. Zalej ciepłym sosem figi. Włóż deser do rozgrzanego do 170°C piekarnika na 20 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno, z jogurtem greckim, lodami waniliowymi, lub bez dodatków.

powrót

Podobne przepisy

Puchar truskawkowy z cytrynowym kremem
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Charoset
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia żydowska, Kuchnia koszerna
Puchar gruszkowy według dawnej receptury
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Turron z Alicante
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Lody truskawkowe
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Panna cotta z sosem poziomkowym
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.