Deser z fig i orzechów włoskich

Przepis z programu Moja grecka kuchnia (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Deser z fig i orzechów włoskich
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250g obsuszonych fig

100g orzechów włoskich

łuskanych

 

 

Przygotowanie:


Natnij każdą figę i włóż w nacięcie orzech. Ułóż nadziewane ciasno figi w naczyniu do zapiekania, najlepiej w takim, które można podać na stół. Wlej wino do rondelka, dodaj cynamon i miód i podgrzewaj na małym ogniu, aż miód się rozpuści. Zalej ciepłym sosem figi. Włóż deser do rozgrzanego do 170°C piekarnika na 20 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno, z jogurtem greckim, lodami waniliowymi, lub bez dodatków.

powrót

Podobne przepisy

Baklava z patelni z syropem różanym
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Domowe lody
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pudding imbirowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska, Kuchnia brytyjska
Galaretka karmelowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań Urodziny dziecięce (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Fiński naleśnik
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Sorbet wiśniowy Martini
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.