David Gaboriaud

Deser z ciasta filo i sałatki owocowej


Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

odsłon: 964

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3 arkusze ciasta filo

ser twarogowy

skorka z 1 pomarańczy

3 łyżki cukru

olej

 

Sałatka:

2 morele

1 brzoskwinia

1 garść borówek

1 łyżka migdałów

1 kawałek imbiru o grubości 2 cm, pokrojony w julienne (cienka zapałka)

kilka listków świeżej mięty

Przygotowanie:

Ułóż na stolnicy jeden arkusz ciasta filo. Posmaruj go olejem za pomocą pędzelka.
Połóż drugą warstwę ciasta i posmaruj ją olejem. Ułóż trzeci arkusz i powtórz tę samą czynność.
Wymieszaj twaróg z cukrem i skórką pomarańczy.
Dodaj ser na dolną część ciasta i zwiń w rulonik. Posmaruj rulonik olejem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, do momentu, kiedy się zarumieni.
Pokrój owoce na kawałki. Posiekaj migdały i podpraż je na suchej patelni. Posiekaj świeżą miętę i wymieszaj owoce z imbirem, miętą oraz prażonymi migdałami.
Wyciągnij rulonik z piekarnika i pokrój go w kawałki.
Pokrojone kawałki podawaj z sałatką owocową.

powrót

Podobne przepisy

Sorbet z różowego grejpfruta
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Kasza z serkiem i owocami egzotycznymi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Sorbet ananasowo-kokosowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Deser z chia
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania dietetyczne, Dobre dla dzieci
Naleśniki z sosem pomarańczowym z Cointreau
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.