Deser z chleba

Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Deser z chleba
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

325 ml mleka 3,2%

100 ml śmietany 36%

2 łyżeczki mielonego cynamonu

2 jajka

25 g cukru

1 bochenek chleba na słodzie (à 500 g)

25 g masła

2-3 łyżki dżemu pomarańczowego

50 g rodzynków (sułtanki)

1 łyżka cukru trzcinowego (demerara)

masło do posmarowania formy



krem pomarańczowy:

200 ml crème fraîche

skórka otarta z 1 pomarańczy



Przygotowanie:

Wlewamy do rondla mleko i śmietanę, wsypujemy cynamon, stawiamy na ogniu i doprowadzamy niemal do wrzenia. Wbijamy jajka do miski, wsypujemy cukier i ubijamy trzepaczką. Stopniowo wlewamy mleko ze śmietaną, cały czas ubijając. Kroimy chleb na kromki, smarujemy masłem i dżemem, każdą kromkę przekrawamy na skos w 2 trójkąty. Formę żaroodporną o poj. 1,2 litra smarujemy masłem. Układamy w niej kromki chleba, by zachodziły na siebie dachówkowato. Posypujemy rodzynkami. Zalewamy chleb mieszaniną mleka i jajek, odstawiamy na kilka minut, by płyn się wchłonął, posypujemy cukrem trzcinowym. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Wstawiamy formę i pieczemy 30-40 minut, aż wierzch się zezłoci. Wyjmujemy formę z piekarnika i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Robimy krem: mieszamy crème fraîche ze skórką otartą z pomarańczy. Rozkładamy deser do miseczek i podajemy z kremem pomarańczowym.

powrót

Podobne przepisy

Flan karmelowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Krokiety z jabłek z sosem jarzębinowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Mamałyga z mlekiem kokosowym i owocami
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska
Galaretka kir royal
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Crepes Suzette
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Kasiakalkol

postów: 28

27.12.2015 08:54

CYTUJ

A ja znam szybszy sposób na chlebek na zakwasie! Teraz w internecie można znaleźć gotowe i w dodatku ekologiczne mieszanki do wypieku chleba w domu. Znalazłam takie na stronie domowychlebek.pl. Zakwas oraz pozostałe składniki są gotowe do użycia od razu po odpakowaniu. Wystarczy wsypać wszystkie składniki do wypiekacza nastawić odpowiedni program, a o poranku czeka na nas pięknie pachnący zdrowy chlebek! Polecam.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.