Deser tiramisu z malinami

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Deser tiramisu z malinami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

ser mascarpone 400 g

200 ml śmietanki 30%

2 łyżki cukru

3 żółtka

150 ml Amaretto

1 łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 150 ml letniej wody

krążki biszkoptowe wykrojone z upieczonego biszkopta (8 szt.)

400 g świeżych malin (w sezonie zimowym mrożone)

½ tabliczki gorzkiej czekolady 1 łyżka śmietanki – rozpuścić w kąpieli wodnej na polewę

2 łyżki kakao ciemnego

 

 

Przygotowanie:


Żółtka utrzeć na kogel-mogel w misce, potem miskę postawić w kąpieli wodnej i ubijać 5 minut, ostudzić. Śmietankę schłodzić ubić na sztywno. Ser ubić mikserem dodać żółtka i po trochu bitą śmietanę delikatnie mieszając. Na dno pucharka położyć biszkopt namoczony w kawie i Amaretto, posypany kakao. Na środek nałożyć odrobinę serka i wokół maliny. Całość przykryć serkiem. Czynność powtórzyć jeszcze raz. Całość udekorować serkiem, malinami i polewą czekoladową. Podawać po przygotowaniu.

powrót

Podobne przepisy

Lodowy tort z owocami lasu
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Turron z Alicante
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Francuskie tosty z salsą truskawkową
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Trufle
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dobre dla dzieci
Crepes Suzette
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.