Deser słodki finish - Łukasz Masiukiewicz

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: Łakocie z Bożeną Sikoń
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Deser słodki finish - Łukasz Masiukiewicz
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Spód:

100 g masła

50 g pralinki

30 g ciasteczek

wszystko miksujemy na gładką masę.



Krem czekoladowo–chilli

60 g czekolady 60%

20 g cukru

2 białka

200 ml śmietany 30%

1 papryczka chilli



Żel pomarańczowy:

2 pomarańcze

8 g żelatyny

15 g cukru pudru



Mus malinowo-melonowy:

cukier puder

maliny

melon

mięta



Przygotowanie:

Krem czekoladowo-chilli:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy. Białka ubijamy z cukrem, łączymy z ubitą śmietaną oraz czekoladą. Schłodzić i dodać pociętą papryczkę.



Żel pomarańczowy:

Pomarańcze wyfiletować i zetrzeć skórkę, dodać cukier, zmiksować. Żelatynę namoczyć w kąpieli wodnej, odcedzić i dodać do zmiksowanej masy pomarańczowej. Odstawić do stężenia.



Mus malinowo-melonowy:

Podgrzać maliny z cukrem pudrem z melonem i kilkoma listkami mięty. Zmiksować i odstawić do ostygnięcia. Do pierścienia cukierniczego wykładamy na dno spód ciasteczkowy, następnie mus czekoladowy to wkładamy do lodówki do stężenia. Na mus wylewamy żelkę pomarańczową i odstawiamy do całkowitego stężenia. Mus malinowy wylewamy na talerz a na to wykładamy nasz deser.













powrót

Podobne przepisy

Chrupiące pieczone jabłka
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Pieczone jabłka (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zimny suflet truskawkowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Morele w sosie z kardamonem
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Pierogi na słodko - Aniela Redelbach
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Maślankowa panna cotta z jeżynami
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 5
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.