Deser słodki finish - Kamil Mikołajczyk

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: Łakocie z Bożeną Sikoń
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Deser słodki finish - Kamil Mikołajczyk
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


spód – ciasto makaronikowe

prażynka



Mus czekoladowy:

100 g czekolada gorzka 71%

150 ml śmietanka 36%

2 białka

4 łyżki cukru



Mus z granata:

pestki z połowy granata

50 g cukru

2 łyżki pasty z czarnej porzeczki

4 g żelatyny

100 ml śmietany 36%





Przygotowanie:

Do pierścienia cukierniczego włożyć wycięty spód makaronikowy.

Następnie kładziemy prażynkę czyli czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, łączymy z pastą orzechową i prażynką.



Mus czekoladowy:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Ubijamy śmietanę. Ubijamy białka z cukrem.

Czekoladę łączymy z ubitą śmietaną i stopniowo dodajemy ubite białka. Wszystko delikatnie mieszamy.

Taki mus wykładamy do foremki na prażynkę.



Mus z granata:

Pestki z połowy granata rozgniatamy, dodajemy cukier oraz pastę z czarnej porzeczki. Podgrzewamy aż zrobi się syrop. Do tego dodajemy żelatynę namoczoną wcześniej w kąpieli wodnej, mieszamy. Ubijamy śmietanę dodając syrop, żeby zrobiła się gładka masa. Jak zacznie tężeć wykładamy to na mus czekoladowy i polewamy delikatnie łyżką syropu z granata.

powrót

Podobne przepisy

Crepe suzettes
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bomby jabłkowe z imbirem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Suflet czekoladowy z domowymi lodami bananowymi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na walentynki, Lody
Czekoladowa teryna z bakłażanami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mamałyga z mlekiem kokosowym i owocami
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska
Pain perdu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.