Deser słodki finish - Julita Zatorska

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: Łakocie z Bożeną Sikoń
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Deser słodki finish - Julita Zatorska
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Spód – ciasto makaronikowe

Mus czekoladowy:

200 g czekolady gorzka 70%

300 ml śmietany 36 %



Mus z marakui:

150 ml pulpy z marakui

150 ml śmietany 36%

1 łyżka cukru pudru

3 listki żelatyny (5 g)

mielone orzechy

kakao

decor żel



Przygotowanie:

Do pierścienia cukierniczego włożyć wycięty spód makaronikowy.



Mus czekoladowy:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Ubijamy śmietanę i łączymy z rozpuszczoną czekoladą delikatnie mieszając. Wykładamy na ciasto makaronikowe do połowy foremki. Na mus kruszymy warstwę orzechów.



Mus z marakui:

Pulpę z marakui podgrzewamy. Do miseczki wkładamy żelatynę i zalewamy wodą, odciskamy żelatynę i mieszamy z pulpą, chłodzimy. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Wszystko delikatnie mieszamy i nakładamy do górnego brzegu foremki. Po zastygnięciu posypujemy wierzch kakaem i przeciągamy decor żelem. Deser dekorujemy według własnej inwencji.



powrót

Podobne przepisy

Ciasteczka kakaowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.1) II seria
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Makaroniki z kremem karmelowym
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasto z syropem z czerwonych pomarańczy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.2) II seria
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Tarta ze świeżymi borówkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Alzacka tarta jabłkowa
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Jabłka (odc. 25)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.