Deser słodki finish - Izabela Naczk

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: Łakocie z Bożeną Sikoń
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Deser słodki finish - Izabela Naczk
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




spód – ciasto makaronikowe



Mus:

150 g czekolady 70%

3 duże całe jajka + 1 żółtko

3 łyżki cukru pudru

4 łyżki likieru lub rumu

truskawki



Przygotowanie:

Do pierścienia cukierniczego włożyć wycięty spód makaronikowy.



Kilka truskawek miksujemy z cukrem pudrem na dość gesty sos, dodajemy rum.

W metalowej obręczy umieszczamy folie. Wycięte ciasteczko makaronikowe nasączamy sosem truskawkowym. Truskawki kroimy drobniutko i cienką warstwą przykrywamy makaronikowy spod.



Mus:

Czekoladę rozpuszczay w kąpieli wodnej. Białka oddzielały od żółtek, dodajemy jedno żółtko dodatkowo. Białka ubijamy na sztywno z jedną łyżką cukru pudru, dwie pozostałe łyżki cukru dodajemy do żółtek mieszamy. Żółtka dodajemy do czekolady i intensywnie mieszamy, żeby rozluźnić masę czekoladowa, dodajemy jedną trzecią białka, znowu mieszam. Znowu dodajemy białko, mieszam na koniec z resztą białka. Musem zakrywamy warstwę truskawek. Mieszamy masę pralinkową ze zmielonymi orzeszkami i pokrywamy nią warstwę musu. Końcową warstwę stanowi również mus. Kiedy ciasteczko stężeje, pokrywamy je żelem dekoracyjnym. Dekorujemy truskawkami i czekoladą.













powrót

Podobne przepisy

(odc.12)brzoskwinie w sosie karmelowym
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Banan z patelni
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Mus z dyni
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Porzeczkowe semifreddo
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mrożone brzoskwinie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Panna cotta z galaretką morelową
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.