Deser słodki finish - Dorota Cyman

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: Łakocie z Bożeną Sikoń
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Deser słodki finish - Dorota Cyman
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Spód – ciasto makaronikowe



Mus orzechowy:

100 g czekolady 70 %

3 łyżki pasty orzechowej

100 ml śmietany 36 %

2 łyżki prażynek



Mus kawowy:

3 żółtka

3 łyżki cukru pudru

2 łyżki kawy

4 g żelatyny

100 ml śmietany 36%





Przygotowanie:

Do pierścienia cukierniczego włożyć wycięty spód makaronikowy.



Mus orzechowy:

Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, dodajemy pastę orzechową i mieszamy. Śmietanę ubijamy i dodajemy prażynki. Wszystko delikatnie mieszamy i wylewamy na spód ciasta makaronikowego do połowy foremki.



Mus kawowy:

Żółtka ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy kawę i rozpuszczoną w kąpieli wodnej żelatynę. Ubijamy śmietanę i wszystko delikatnie mieszamy. Wlewamy na mus orzechowy.



Ciasteczko:

Przekładamy 2 kółka z ciasta makaronikowego masą orzechową i obsypujemy pokruszonymi orzechami.

Deser dekorujemy według własnej inwencji.

powrót

Podobne przepisy

Desery ze świeżych owoców
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Parfait (lody) piernikowe
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Galaretka hibiskusowa
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 40)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Deser lodowy bombe glacee
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery, Lody
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Koktajl z owoców leśnych
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.