Deser słodki finish - Dariusz Mączka

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: Łakocie z Bożeną Sikoń
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Deser słodki finish - Dariusz Mączka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


spód – ciasto makaronikowe



Mus czekoladowy:

100 g czekolady 70%

150 g śmietanki 30 %



Pianka z melona:

½ szklanki bezy włoskiej ( białka ubite z syropem cukrowym na gorąco)

100 g melona

kwasek cytrynowy

1 łyżka namoczonej żelatyny



truskawki





Przygotowanie:

Mus czekoladowy:

Śmietankę delikatnie ubić, w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę tak, aby był ciepła – nie doprowadzić do bardzo wysokiej temperatury!

Do ciepłej czekolady dodać odrobinę śmietanki wymieszać następnie całość delikatnie mieszając wlać do ubitej śmietany.



Pianka z melona:

100 g melona pokroić, zalać odrobiną wody, dodać szczyptę kwasu cytrynowego i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać 1 łyżkę namoczonej żelatyny odstawić z ognia i mieszając rozpuścić żelatynę. Całość zmiksować na jednolitą masę i ostudzić do temperatury pokojowej. Do tężejącej masy dodać bezę i delikatnie mieszając połączyć masę z resztą bezy.



Do pierścienia cukierniczego włożyć wycięty spód makaronikowy, następnie nałożyć mus czekoladowy na boki, na środek położyć truskawki przykryć truskawki musem czekoladowym następnie zrobić obręcz z pianki z melona położyć na środek pokrojonego melona a całość przykryć resztą musu czekoladowego, schłodzić całość w lodówce, do momentu zestalenia składników. Po zestaleniu zrobić na górze kleksik z polewy czekoladowej i nanieść dekor-żel robiąc smugę, schłodzić. Delikatnie wyciągnąć z pierścienia udekorować wedle uznania.









powrót

Podobne przepisy

Czekoladowy budyń z chilli
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Truskawki z koglem moglem
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sorbet z miodu pitnego z sezamowymi ciasteczkami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Truskawkowe tiramisu
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pudding z czerstwej babki drożdżowej
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 4 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Puchar truskawkowy z cytrynowym kremem
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.