Deser słodki finish - Dariusz Mączka

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: Łakocie z Bożeną Sikoń
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Deser słodki finish - Dariusz Mączka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


spód – ciasto makaronikowe



Mus czekoladowy:

100 g czekolady 70%

150 g śmietanki 30 %



Pianka z melona:

½ szklanki bezy włoskiej ( białka ubite z syropem cukrowym na gorąco)

100 g melona

kwasek cytrynowy

1 łyżka namoczonej żelatyny



truskawki





Przygotowanie:

Mus czekoladowy:

Śmietankę delikatnie ubić, w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę tak, aby był ciepła – nie doprowadzić do bardzo wysokiej temperatury!

Do ciepłej czekolady dodać odrobinę śmietanki wymieszać następnie całość delikatnie mieszając wlać do ubitej śmietany.



Pianka z melona:

100 g melona pokroić, zalać odrobiną wody, dodać szczyptę kwasu cytrynowego i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać 1 łyżkę namoczonej żelatyny odstawić z ognia i mieszając rozpuścić żelatynę. Całość zmiksować na jednolitą masę i ostudzić do temperatury pokojowej. Do tężejącej masy dodać bezę i delikatnie mieszając połączyć masę z resztą bezy.



Do pierścienia cukierniczego włożyć wycięty spód makaronikowy, następnie nałożyć mus czekoladowy na boki, na środek położyć truskawki przykryć truskawki musem czekoladowym następnie zrobić obręcz z pianki z melona położyć na środek pokrojonego melona a całość przykryć resztą musu czekoladowego, schłodzić całość w lodówce, do momentu zestalenia składników. Po zestaleniu zrobić na górze kleksik z polewy czekoladowej i nanieść dekor-żel robiąc smugę, schłodzić. Delikatnie wyciągnąć z pierścienia udekorować wedle uznania.









powrót

Podobne przepisy

Mus fiołkowy w tulipanie czekoladowym
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Morele zapiekane w syropie z wanilią
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Morele (odc.10)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Nektarynki w syropie żurawinowym z waniliową ricottą
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Czekoladowe semifreddo z miętą
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Egzotyczna sałatka owocowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.