Deser słodki finish - Anna Poloczek

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: Łakocie z Bożeną Sikoń
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Deser słodki finish - Anna Poloczek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Spód herbatnikowy:

4 herbatniki

łyżka prażynki orzechowej

łyżka kakao

łyżka cukru pudru

masło



Galaretka pomarańczowa:

1 pomarańcza

3 listki żelatyny



Mus czekoladowy:

100 g czekolady gorzkiej 71 %

150 ml śmietanki 36%

2 białka

4 łyżki cukru



Mus pomarańczowy:

100 ml śmietany 36%

sok z pomarańczy

2 listki żelatyny

łyżka wiórek z pomarańczy





Przygotowanie:

Spód herbatnikowy:

Rozgniecione herbatniki, prażynki, kakao, cukier puder i masło łączymy i wykładamy dno pierścienia cukierniczego.



Galaretka pomarańczowa:

Pomarańczę przekrajamy i łyżeczką wyskrobujemy. Ścieramy skórkę z połowy pomarańczy to gotujemy dolewając ½ szklanki wody. Cedzimy.

3 listki żelatyny rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z odcedzonym sokiem z pomarańczy. Odstawiamy żeby trochę stężało.



Mus czekoladowy:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Ubijamy śmietanę. Ubijamy białka z cukrem.

Czekoladę łączymy z ubitą śmietaną i stopniowo dodajemy ubite białka. Wszystko delikatnie mieszamy.



Mus pomarańczowy:

Śmietanę ubijamy z odrobiną soku pomarańczowego i dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej żelatynę i łyżkę wiórek z pomarańczy.



Do pierścienia cukierniczego wkładamy spód herbatnikowy na to tężejący sok (galaretkę pomarańczową) ok. 0,5 cm. Jak stężeje nakładamy kolejną warstwę czyli mus czekoladowy i następna warstwa to mus pomarańczowy. Na górę kładziemy plaster pomarańczy. Dekorujemy chipsem pomarańczowym i kawałkami czekolady.











powrót

Podobne przepisy

Czekoladowy budyń z chilli
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
(odc.12)brzoskwinie w sosie karmelowym
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pudding czekoladowo - pomarańczowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Czekolada (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Domowe lody truskawkowe z rurkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Lody
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kogel-mogel z Kozamerem klasztornym i malinami
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Winna galaretka z winogronami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.