Delia  Smith

Deser rabarbarowy


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Deser rabarbarowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

pół kilo rabarbaru

8 dag cukru

imbir – świeży i w syropie

20 dag naturalnego jogurtu

 

 

Przygotowanie:


Łodygi rabarbaru myjemy i kroimy na spore kawałki. Dodajemy cukier. Posypujemy łyżeczką świeżego, posiekanego korzenia imbiru. Rabarbar wstawiamy na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C. Po upieczeniu odlewamy sok, a z rabarbaru robimy w mikserze puree. Rozdrabniając miąższ dodajemy 2 łyżki soku. Połowę rabarbaru dodajemy do jogurtu. Dokładnie mieszamy. Do szklanych, wysokich pucharków nakładamy jaśniejszy mus, a na wierzch – warstwę rabarbarowego puree. Imbir z syropu kroimy na cienkie paseczki i dekorujemy nim deser. Pucharki przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki. Mus jest najlepszy, gdy mocno go schłodzimy.

powrót

Podobne przepisy

Truskawki z koglem moglem
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zabaione
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Waniliowy budyń jaglany z malinami i jeżynami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Panna cotta z figami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ananasy z cukrem trzcinowym, sokiem i liśćmi z limonki o aromacie trawy cytrynowej
Przepis z programu Spalony? (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia dietetyczna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.