Anna Olson

Deser lodowy


Przepis z programu Na słodko Karmel (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Deser lodowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

2 puszki skondensowanego słodzonego mleka

3 szklanki śmietany kremówki

1 szklanka mleka

szczypta soli

4 łyżeczki esencji waniliowej



Wlać mleko skondensowane do rondla o grubym dnie i podgrzewać na średnim ogniu, aż stanie się złotobrązowe (ok. 10-12 minut). Stale mieszać gęstniejącą masę. Gotowy krem karmelowy zdjąć z ognia i mieszając, powoli dodawać na przemian śmietanę i mleko. Posolić i dodać esencję waniliową. Odstawić mieszaninę do całkowitego ostygnięcia i za pomocą maszynki do lodów przygotować deser zgodnie z instrukcją.



Wersja zmodyfikowana



TERRINA Z SOSEM TOFFI



Terrina

dulce de leche

1 szklanka posiekanych prażonych orzechów laskowych



Przygotować dulce de leche zgodnie z przepisem podstawowym. Przełożyć deser lodowy do wyłożonej folią plastykową wąskiej formy keksowej. Zamrozić, a następnie wyjąć z formy, odwinąć folię i obtoczyć lodowy blok w posiekanych orzechach laskowych. Zawinąć z powrotem w folię i ponownie włożyć do zamrażalnika.



Sos toffi

½ szklanki brązowego cukru

2 łyżki śmietany kremówki

1 łyżka syropu kukurydzianego

1 łyżka masła

½ łyżeczka esencji waniliowej



Wszystkie składniki poza wanilią umieścić w rondlu i podgrzewać na średnim ogniu aż masa zgęstnieje, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć sos z ognia, dodać wanilię, ostudzić i schłodzić przed podaniem. Podawać terrinę w plastrach, na talerzach polanych sosem toffi.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Kogel-mogel z Kozamerem klasztornym i malinami
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Gruszki z szafranem
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Mus czarno-biały
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Niezwykłe lody
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Biszkopty z kremem i gruszkami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Płonące naleśniki bananowe do słodkiego szampana (doux)
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.