Ricardo Larrivee

Deser lodowy z truskawkami i octem balsamicznym


Przepis z programu Ricardo i przyjaciele (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Deser lodowy z truskawkami i octem balsamicznym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Na sos truskawkowy:

3 szklanki (750 ml) świeżych truskawek, bez szypułek, przekrojonych na pół

½ szklanki (75 ml) cukru



Na syrop z octu balsamicznego:

½ szklanki (125 ml) syropu klonowego

1/3 szklanki (75 ml) octu balsamicznego



Na bitą śmietanę:

½ szklanki (125 ml) śmietany 36%

1 łyżka cukru



24 świeże truskawki, pokrojone w plasterki

1 l lodów waniliowych



Sos truskawkowy:

W rondlu połącz truskawki z cukrem. Postaw na średnim ogniu i doprowadź do wrzenia, regularnie mieszając. Duś na wolnym ogniu 5 minut. W malakserze zmiel truskawki na purée. Przecedź przez sito i odstaw, aż ostygną. Nakryj i wstaw do lodówki na półtorej godziny.



Syrop balsamiczny:

W rondlu zagotuj syrop klonowy z octem. Gotuj, aż termometr wskaże 110 stopni C, czyli około 5 minut. Zdejmij z ognia i przelej do miski. Ostudź i nakryj.



Bita śmietana:

W misce ubij śmietanę z cukrem. Włóż do lodówki. Do kielichów na desery lodowe nałóż truskawki, syrop i lody, tworząc warstwy. Udekoruj bitą śmietaną i syropem.



© Ricardo Larrivée













powrót

Podobne przepisy

Pierogi na słodko - Aniela Redelbach
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kutia
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery, Dania wegańskie
Sorbet cytrynowy z tequilą
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Kasza manna z bananami i bakaliami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pijany arbuz
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje, Inne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.