Si King

Deser Królowa Śniegu


Przepis z programu Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Deser Królowa Śniegu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500 ml kremówki

2 łyżki brandy

1 łyżka miałkiego cukru

1 łyżka pokrojonego drobno kandyzowanego imbiru

1 łyżka syropu z kandyzowanego imbiru

150 g pokruszonych na grube kawałki gotowych bezów

olej arachidowy

do natłuszczenia

 

 

Przygotowanie:


W misce ubić kremówkę na sztywno. Delikatnie wymieszać z brandy, cukrem, kandyzowanym imbirem i syropem z imbiru. Dodać pokruszone bezy, wymieszać. Delikatnie wysmarować olejem formę budyniową o pojemności około 570 ml (lub inne dość wysokie ceramiczne naczynie), nałożyć masę z kremówki z dodatkami. Przykryć formę folią aluminiową, a następnie plastikową formą spożywczą. Wstawić do zamrażalnika na co najmniej 8 godzin. Przed podaniem wstawić formę budyniową na chwilę do gorącej wody, by masa odeszła od ścianek formy. Wyłożyć masę do góry dnem na talerz. Wstawić na 15 minut do lodówki. Podawać posypane tartą gorzką czekoladą lub polane sosem czekoladowym na ciepło.

powrót

Podobne przepisy

Galaretka marchewkowa
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania wegańskie
Pudding z chleba z masłem i marmoladą
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Jądra z czekolady i orzechów laskowych
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pomidory nadziewane malinami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.23)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Waniliowy budyń jaglany z malinami i jeżynami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Owocowe „jedz i pij”
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.