Delia  Smith

Deser kawowy


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Deser kawowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

żelatyna

jajka

pełnotłuste mleko

skrobia kukurydziana

6 łyżek kawy rozpuszczalnej

200 ml śmietanki

bita śmietana

 

 

Przygotowanie:


Namaczamy sproszkowaną żelatynę w wodzie i dodajemy ją do kremu z żółtek, pełnotłustego mleka i skrobi kukurydzianej, oraz 6 czubatych łyżeczek kawy rozpuszczalnej. Gdy się całkowicie rozpuści, masę przelewamy do miski, studzimy, po czym mieszamy z 200 mililitrami śmietany.
W drugiej misce ubijamy miękką pianę z białek i delikatnie łączymy ją z kremem. Rozlewamy go do wysokich szklanek i odstawiamy na dwie godziny do zastygnięcia, a następnie mocno schładzamy. Przed podaniem krem polewamy syropem kawowym, przyrządzonym z wody, cukru oraz kawy rozpuszczalnej i przybieramy bitą śmietaną.

powrót

Podobne przepisy

Owocowe przystawki
Anna Olson
Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Waniliowo–kokosowy ryż z bakaliami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Pudding ryżowy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.