Ainsley Harriot

Deser indyjski


Przepis z programu Ekspres Ainsleya dla smakoszy (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Deser indyjski
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

pół owocu mango

kilka łyżek wody różanej

jogurt naturalny (duże opakowanie)

szafran

25g obranych migdałów

25g świeżych

niesolonych pistacji

nasiona kardamonu

3 łyżki cukru pudru

 

 

Przygotowanie:


Dojrzały owoc mango przekroić na pół, zdjąć skórkę i pokroić na cienkie plasterki, ułożyć na blasze i wstawić do zamrażalnika na około godzinę. Szczyptę nitek szafranu zalać wodą różaną. Posiekać migdały i pistacje, wymieszać. Rozgnieść w moździerzu nasiona kardamonu, usunąć łuski. Starty kardamon wsypać do jogurtu. Dodać cukier puder, wodę różaną z szafranem i trzy czwarte siekanych pistacji i migdałów, wymieszać. Jogurt przełożyć do szklanych kieliszków, udekorować zmrożonymi plasterkami mango i posypać resztą orzechów i pistacji.

powrót

Podobne przepisy

Pudding ryżowy z kardamonem i śliwkami
Sophie Dahl
Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Naleśniki z sosem pomarańczowym z Cointreau
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Naleśniki maślankowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maślanka (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Domowe lody truskawkowe z rurkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Lody
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.