Ainsley Harriot

Deser indyjski


Przepis z programu Ekspres Ainsleya dla smakoszy (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Deser indyjski
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

pół owocu mango

kilka łyżek wody różanej

jogurt naturalny (duże opakowanie)

szafran

25g obranych migdałów

25g świeżych

niesolonych pistacji

nasiona kardamonu

3 łyżki cukru pudru

 

 

Przygotowanie:


Dojrzały owoc mango przekroić na pół, zdjąć skórkę i pokroić na cienkie plasterki, ułożyć na blasze i wstawić do zamrażalnika na około godzinę. Szczyptę nitek szafranu zalać wodą różaną. Posiekać migdały i pistacje, wymieszać. Rozgnieść w moździerzu nasiona kardamonu, usunąć łuski. Starty kardamon wsypać do jogurtu. Dodać cukier puder, wodę różaną z szafranem i trzy czwarte siekanych pistacji i migdałów, wymieszać. Jogurt przełożyć do szklanych kieliszków, udekorować zmrożonymi plasterkami mango i posypać resztą orzechów i pistacji.

powrót

Podobne przepisy

Zapiekane maliny z kruszonką
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Miodowo-waniliowa panna cotta
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
Jabłko pieczone faszerowane owocami suszonymi i orzechami
Przepis z programu Spalony? (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Kaszubskie kugle
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pieczone brzoskwinie z amaretto
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania z grilla, Dania na walentynki
Tiramisu
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.