Deser czekoladowy zapiekany z serem pleśniowym

Deser czekoladowy z serem pleśniowym
Oceń przepis:
34 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Bożena Sikoń

Seria kulinarna:
Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 4)
Trudność:
łatwe

Składniki:

Deser:

Dodatkowo:
Sos czekoladowy:
kora cynamonowa do dekoracji

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem. Jajka ubić z cukrem (do białości). Gdy masa jest gotowa wymieszać delikatnie z mąką, a następnie połączyć z masłem i czekoladą. Masą napełniać foremki wysmarowane masłem, a w środek wkładać kawałek sera pleśniowego. Piec w temperaturze 200 stopni około 10 min. Ciasto powinno być w środku ,,niedopieczone,,.

Sos czekoladowy:
Zagotować cukier z niewielką ilością wody i dodatkiem miodu. Kakao rozrobić z wodą. Gdy syrop osiągnie odpowiednią gęstość wymieszać z kakao i zagotować.

Przygotowanie:
Na talerzu ułożyć pokrojoną gruszkę z octu, wylać sos czekoladowy i truskawkowy, dołożyć gałkę lodów i ciepły deser.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA