Nadia G.

Deser czekoladowy z kwiatem solnym*


Przepis z programu Bitchin' Kitchen (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Deser czekoladowy z kwiatem solnym*
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1½ szklanki śmietany kremówki

½ szklanki mleka

90 g czekolady deserowej

drobno posiekanej

6 żółtek

3 łyżki cukru trzcinowego

szczypta pieprzu kajeńskiego

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 150 stopni C. Zagotuj na małym ogniu kremówkę z mlekiem i zdejmij naczynie z ognia. Dodaj czekoladę i wymieszaj starannie trzepaczką. W misce utrzyj żółtka z cukrem i pieprzem kajeńskim. Powoli połącz, dodając po łyżce czekoladowej mieszaniny i mieszając. Ważne, żeby robić to bez pośpiechu – jeśli do żółtek wleje się za dużo gorącego płynu, zrobi się czekoladowa jajecznica. Nałóż czekoladowy deser do filiżanek do espresso (125 ml) i przykryj folią aluminiową. Nakłuj folię w kilku miejscach, żeby para mogła uchodzić i wstaw naczynia do garnka. Napełnij garnek wodą do połowy wysokości naczyń z czekoladą i wstaw do piekarnika na 35 min. Wyjmij filiżanki z wrzątku, odstaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki na 3 godz. Przed podaniem oprósz porcje kwiatem solnym.

powrót

Podobne przepisy

Mus z dyni
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krokiety z jabłek z sosem jarzębinowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pascha
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Potrawy wielkanocne
Orzechowe trufle z kawą
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Brzoskwinie pieczone w winie marsala
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
(odc.10)gruszki zapiekane ze słodkim pieczywem
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.