Nadia G.

Deser czekoladowy z kwiatem solnym*


Przepis z programu Bitchin' Kitchen (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Deser czekoladowy z kwiatem solnym*
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1½ szklanki śmietany kremówki

½ szklanki mleka

90 g czekolady deserowej

drobno posiekanej

6 żółtek

3 łyżki cukru trzcinowego

szczypta pieprzu kajeńskiego

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 150 stopni C. Zagotuj na małym ogniu kremówkę z mlekiem i zdejmij naczynie z ognia. Dodaj czekoladę i wymieszaj starannie trzepaczką. W misce utrzyj żółtka z cukrem i pieprzem kajeńskim. Powoli połącz, dodając po łyżce czekoladowej mieszaniny i mieszając. Ważne, żeby robić to bez pośpiechu – jeśli do żółtek wleje się za dużo gorącego płynu, zrobi się czekoladowa jajecznica. Nałóż czekoladowy deser do filiżanek do espresso (125 ml) i przykryj folią aluminiową. Nakłuj folię w kilku miejscach, żeby para mogła uchodzić i wstaw naczynia do garnka. Napełnij garnek wodą do połowy wysokości naczyń z czekoladą i wstaw do piekarnika na 35 min. Wyjmij filiżanki z wrzątku, odstaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki na 3 godz. Przed podaniem oprósz porcje kwiatem solnym.

powrót

Podobne przepisy

Panna cotta z figami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gruszki Piękna Helena
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Trufle
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dobre dla dzieci
Sorbet z wiśniami na marsali
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Banany z toffi z pistacjami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Panna cotta na mleku kokosowym
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.