Bożena Sikoń

Deser czekoladowy z karmelizowanymi truskawkami z bazylią i pomarańczami


Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery, Dania na walentynki

odsłon: 13947

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Deser:

blaty czekoladowe

mus czekoladowy – szybki

karmelizowane truskawki z pomarańczą i bazylią

 

Blaty:

150 g czekolady deserowej

ok. 100 g startej czekolady deserowej

 

Mus czekoladowy:

200 g czekolady deserowej 53 %

300 g śmietanki 36 %

 

Karmelizowane truskawki:

1 kg świeżych truskawek

2 pomarańcze

bazylia

200 g cukru

Przygotowanie:

Blaty czekoladowe:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej w temperaturze około 45 stopni C. Następnie schłodzić ją do temperatury ok. 30 stopni C. Taką temperaturę czekolady można osiągnąć przez dosypywanie startej czekolady. Czekolada schłodzona do odpowiedniej temperatury jest gładka i lekko gęstniejąca, a po zanurzeniu czubka patki/łyżki, po chwili matowieje, a następnie zastyga – nacinana nożem jest plastyczna, a nacięcie jest jednolite. W tym momencie wylać czekoladę na folię i cienko rozsmarować na całej powierzchni. W chwili gdy przy delikatnym dotknięciu palcem powierzchni czekoladowej zostaje on czysty, kroić odpowiednie kształty. Odwrócić do góry nogami podkładając papier i układając na płaskiej powierzchni np. desce do krojenia i przycisnąć drugą deską. Odstawić do lodówki. Po całkowitym zastygnięciu czekolady zdjąć folię, a na blatach czekoladowych szprycować mus czekoladowy.

Mus:
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, ubić śmietankę i w dwóch turach dodać ją do czekolady. Wymieszać dokładnie. Mus przełożyć do rękawa cukierniczego z gładką końcówką i szprycować na blatach czekoladowych kulki jedna obok drugiej.

Truskawki:
Na patelni skarmelizować (na sucho) cukier do jasnobrązowego koloru. Dodać sok i filety z pomarańczy, truskawki – umyte i bez szypułek. Chwilę smażyć do rozpuszczenia grudek cukru, które powstały przy wrzucaniu owoców. Chwilę przed zakończeniem smażenia dorzucić pokrojoną bazylię. Podawać ciepłe z deserem czekoladowym.

powrót

Podobne przepisy

Biały mus
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
„Risotto” waniliowe z bananami i sosem malinowym
Przepis z programu Spalony? (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Jogurtowa panna cotta
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Flan karmelowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.